Največja nagrada je bila izkušnja

Štirje slovenski dijaki, ki so dosegli največ točk na državnem tekmovanju, se udeležili svetovne geografske olimpijade v Quebec Cityu. Dva med njimi sta Gorenjca. Job Stopar iz Naklega je osvojil bronasto medaljo in se uvrstil med 87 najboljših mladih geografov na svetu. Uspešen je bil tudi Luka Kambič iz Radovljice, zelo malo mu je namreč zmanjkalo do brona. Svetovna geografska olimpijada je od 31. julija do 7. avgusta potekala v Quebec Cityu v Kanadi. Udeležilo se je je 165 dijakov, starih od 16 do 19 let, ter osemdeset mentorjev iz 43 držav. Med njimi sta Luka Kambič, dijak četrtega letnika Gimnazije Jesenice, in Job Stopar, dijak drugega letnika Gimnazije Kranj (v šolskem letu 2017/2018).

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz pisnega in terenskega dela ter multimedije. Pisni test iz geografije je obsegal splošno in regionalno geografijo, vprašanja so bila razdeljena na osem tematik, kot so problematika koralnih grebenov, ledenikov, razširjenost ebole. Pisali so tudi esej na temo prednosti in slabosti spletne platforme za oddajanje zasebnih domovanj Airbnb na primeru Barcelone. Za terenski del pa so se odpeljali v regijo Charlevoix, kjer so raziskovali in kartirali mesto Bais-Saint-Paul ter priobalni pas, potem pa tudi odgovarjali na vprašanja. Določili so tri degradirana območja, za katera so morali narediti strategijo, kako bi se lahko trajnostno razvijala, da bi jih ohranili za domačine in naredili privlačne za turiste. Vse je potekalo individualno, tekmovalci se med seboj niso smeli posvetovati.

Vsaka ekipa je že pred tekmovanjem pripravila plakat na temo Kako voda v kateremkoli stanju vpliva na življenje v vaši državi? Slovenska ekipa je predstavila solinarstvo kot eno redkih v svetu, kjer se še prideluje na tradicionalni način. Tekmovalci in mentorji – ena od dveh mentoric, ki sta spremljali dijake, je bila profesorica v jeseniški gimnaziji Mirjam Martinuč Bernard – so bivali v kampusu univerze Laval, druge najstarejše univerze v Severni Ameriki. Gostitelji so jim organizirali tudi dva izleta; enega v Quebec City z reko St. Lawrence, in drugega v Foret Montmorency v največji študijski gozd na svetu.

Vir: gorenjskiglas.si