Nasvete za bodoče študente

Še nekaj dni loči dobrih 14 tisoč mladih od začetka akademskega življenja. Da bo prehod lažji, smo pripravili nekaj nasvetov. Preverite, kaj lahko postorite že ta teden in se tako ognete oktobrski gneči. Predvsem pa: nikar ne zamudite prvega predavanja.

Za 14.107 mladih se začenja novo, študentsko obdobje v življenju. Da bo prehod lažji, smo pripravili nekaj nasvetov.

Prehrana

Da ne boste lačni, bodo poskrbeli študentski boni oziroma subvencionirana študentska prehrana. Do nje so upravičene vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo v Sloveniji, niso v delovnem razmerju, ne opravljajo dejavnosti kot edini ali glavni poklic ter ne prijemajo pokojnine (razen družinskih).

Vrednost posamezne subvencije je 2,63 evra, razliko pa študent doplača neposredno pri ponudniku prehrane. Vrednosti doplačil se gibajo od 0 do 4,37 evra, vse ponudnike in njihove cenike pa najdete na tej povezavi.

Študent je na mesec upravičen do toliko subvencij, kot je delovnih dni v tednu, kar pa ne pomeni, da boste za vikend lačni. Preden se odpravite na kosilo, malico ali večerjo, le preverite, če ponudnik zagotavlja študentsko prehrano tudi ob sobotah in nedeljah. Na dan si lahko privoščite tudi več kot en obrok, edini pogoj je, da morajo vmes miniti najmanj štiri ure.

Ob vsakem obroku vam pripadajo glavna jed in vsaj dva hoda (juha ali solata ali sadje), brezplačno pa morate dobiti tudi 2 dl vode. Še en pomemben podatek je, da geografskih omejitev ni. Jeste torej lahko kjer koli, ne glede na kraj študija.

Študentje starši za vsakega otroka dobijo 10 dodatnih subvencij na mesec (pravico seveda lahko koristi samo eden od staršev), prav tako so do 10 dodatnih subvencij upravičeni študentje invalidi.

Preden boste začeli razvajati svoje želodčke, se morate vpisati v sistem subvencionirane prehrane. Če imate možnost, uredite to že ta teden, sicer vam čakanje v vrsti ne uide. Seveda pa se lahko tudi odločite in kakšen teden ali dva počakate, časovne omejitve za vpis namreč ni. Velja le: dokler ne urediš formalnosti, ne moreš jesti »na bone«.

Postopek vpisa je sledeč: najprej na portalu studentska-prehrana.si izpolniš spletno prijavnico in jo ali natisneš ali zapišeš številko, ki jo najdeš na zgornjem delu obrazca. Z njo se v roku 90 dni osebno zglasiš na eni od točk SSP (= točke subvencionirane študentske prehrane). S seboj moraš imeti še osebni dokument s fotografijo, dokazilo o statusu študenta in telefon.

Večina študentov se pri uveljavljanju subvencij identificira kar s telefonom, a to ni edina izbira. Če vas skrbi zasebnost, si lahko v ta namen za 15 evrov naročite brezkontaktno čip kartico. Boste pa morali v vsakem primeru dati naslov svoje elektronske pošte, saj je to hkrati tudi uporabniško ime za aktiviranje računa na spletni strani studentska-prehrana.si.

Prevoz

Ne le jedli, tudi vozili se boste lahko po nižjih, študentskih cenah. Žepe tistih, ki živijo najmanj dva kilometra od kraja študija, bo nedvomno razbremenila vozovnica integriranega javnega potniškega prometa (IJPP). Izberete lahko med mesečnimi vozovnicami in vozovnicami za deset voženj.

Na spletu izpolnite vlogo in jo skupaj z osebnim dokumentom in potrdilom o vpisu prinesite do enega od prevoznikov. Izdal vam bo brezstično kartico IJPP, na katero boste nato nalagali vozovnice. V Ljubljani vam lahko vozovnico naložijo tudi na kartico Urbana.

Subvencionirana vozovnica IJPP velja na izbrani relaciji za obdobje enega meseca, in sicer od prvega do zadnjega dne v mesecu in še prvi delovni dan naslednjega meseca (sobota se ne šteje kot delovni dan). Cena je odvisna od dolžine relacije, na kateri upravičenec potuje.

OddaljenostMesečnaPolletnaLetna
2–60 km25 evrov90 evrov180 evrov
60–90 km35 evrov130 evrov270 evrov
več kot 90 km55 evrov210 evrov450 evrov
10 voženj na mesec20 evrov70 evrov135 evrov

 

Cene subvencioniranih vozovnic v mestnem prometu:

 1. cona2. coni3. cone
Ljubljana20 evrov25 evrov25 evrov
Maribor15,61 evra//

 

V Mariboru in Ljubljani je mogoče relacijsko vozovnico kombinirati z mestno. V tabeli si poglejte vrednost doplačil.

 MesečnaPolletnaLetna
Ljubljana10 evrov40 evrov90 evrov
Maribor5 evrov20 evrov45 evrov

 

Seveda pa to ni edini način, da prihranite pri prevozu. Če študirate v Kopru, si lahko za 10 evrov omislite mesečno vozovnico. Dokazil ne potrebujete, saj je vozovnica namenjena vsem potnikom ne glede na starost in status. V Mariboru pa boste potovali ceneje, če boste vozovnico za posamezno vožnjo kupili vnaprej in ne šele na avtobusu. Velja tudi: več jih kupite, nižja je cena.

Če potujete z vlakom, si lahko pri Slovenskih železnicah za 10 evrov omislite kartico ugodnosti, s katero nato vozovnice kupujete 30 odstotkov ceneje. Kartica ugodnosti velja eno leto od datuma nakupa oziroma manj, če imetnik prej dopolni 26 let. Potnikom, ki imajo SŽ kartico ugodnosti omogočajo 50-odstotni popust za katerokoli relacijo po Sloveniji ob sobotah, nedeljah in praznikih ter med počitnicami ter 25-odstotni popust za potovanja v tujino po ponudbi RailPlus. Za povratne vozovnice za vožnje konec tedna pa že tako velja, da so 30 odstotkov cenejše.

Tisti, ki udobja avtomobilskega prevoza ne zamenjate za nič na svetu, boste potovali ceneje in okolju prijazneje, če si boste poiskali sopotnike. To lahko storite na portalu prevoz.org.

Morda pa bi vseeno nato svojega jeklenega konjička parkirali in se po mestu, kjer študirate, raje vozili z mestnimi avtobusi, kolesom ali peš?

Študentsko delo

Če bi ob študiju radi še kaj zaslužili, poskrbite za vpis oziroma podaljšanje statusa na študentskem servisu.

Poskrbite, da ne ostanete brez štipendije

Če je študent že v tekočem študijskem letu prejemal državno, Zoisovo ali katero drugo štipendijo, mora svojemu štipendistu posredovati dokazila o opravljenih obveznostih. V primeru, da mu štipendija v prihajajočem študijskem letu ne bo pripadala, ker ve, da ne izpolnjuje pogojev, mora poslati prošnjo za mirovanje štipendijskega razmerja, pozivajo v Študentski svetovalnici.

Pri Zoisovi štipendiji “ne glede na to, ali gre za nadaljnje prejemanje štipendije ali za sklenitev novega štipendijskega razmerja, mora upoštevati roke”, so opozorili štipendiste. Roki so razpisani na spletnih straneh Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije. Tisti, ki so Zoisovo štipendijo pridobili še po starem zakonu o štipendiranju, morajo vloge oddati do 7. oktobra. Do 30. septembra pa morajo vloge oddati tisti, ki so štipendijo pridobili po novem zakonu, torej v zadnjih dveh študijskih letih.

Poleg Zoisove je pogosta tudi državna štipendija, pri kateri sicer ni roka za oddajo vloge za sklenitev razmerja. Če štipendist zaprosi za nadaljnje prejemanje, pa mora vlogo skupaj z dokazili poslati do začetka novega študijskega leta, sicer bo njegovo razmerje prešlo v mirovanje, so zapisali v Študentski svetovalnici.

Zdravje

Da, tudi na to je treba misliti. Če se domov vračate le konec tedna, vam priporočamo, da izberete novega osebnega zdravnika v kraju študija. Stari – pa naj bo še tako dober – vam ne bo mogel prav veliko pomagati, če bo več deset ali celo več kot sto kilometrov daleč.

Prenos zdravstvene kartoteke uredite pri dosedanjem osebnem zdravniku, kjer je treba navesti novega zdravnika in naslov ambulante, kamor naj pošljejo kartoteko. A pozor, najprej se pozanimajte, ali vas je izbrani zdravnik še pripravljen sprejeti.

Tudi če v kraju študija nimate svojega izbranega zdravnika, vam, če nenadoma zbolite, ne bodo odrekli pomoči. Vendar pa morate vedeti, da je pacient v celoti dolžan plačati ceno vsake storitve pri zdravniku, ki ni njegov osebni ali uradno nadomestni zdravnik, razen v primeru nujnega zdravljenja ali nujne medicinske pomoči.

Poziv brucem: Ne zamudite prvega predavanja

Portal Mesto mladih vse študente prvih letnikov pred začetkom študijskega leta poziva, naj si skrbno pregledajo spletne strani fakultet, naj preverijo pravilnike, ure referata in knjižnice. Pozorni naj bodo na pomembna obvestila o morebitnih sejmih rabljene literature, uredijo naj si tudi oddaljeni dostop do zbirk različnih znanstvenih člankov.

Na uvodnem predavanju, ki ga, kot pravi Tanja Papež iz uredništva Mesta mladih, nikakor ne smejo zamuditi, bodo prejeli njihovo brezplačno brošuro Priročnik za bruce. Tam so zbrane vse ključne informacije, ki jih bruci potrebujejo ob vstopu v študijska leta. V njej je tudi zemljevid študijskega mesta z označenimi restavracijami s študentsko prehrano. Na uvodnem predavanju bodo bruci poleg brošure dobili tudi veliko drugih koristnih informacij, predstavili se jim bodo študentski sveti in tutorji, je še dejala Papeževa.

Vir: 24ur.com