Nataliya Doronina: Moja hči naj bi študirala na Moskovski državni raziskovalni tehnološki univerzi, a je izbrala Slovenijo

Tokrat smo se pogovarjali z mamo študentke, ki se je s pomočjo podjetja 2TM vpisala na Univerzo v Mariboru. V intervjuju boste izvedeli, ali se je bilo Nataliyi preprosto odločiti in pustiti hčer Polino na študij v drugo državo in kakšna občutja družini vzbuja Slovenija.

– Dober dan, Nataliya! Nam lahko zaupate nam, na kateri univerzi študira vaša hči Polina in za kateri program se je odločila?
– Polina študira na Univerzi v Mariboru, program Medijske komunikacije. V Moskvi podoben program sploh ne obstaja.

– Najpomembnejše vprašanje, ki tare veliko staršev – kako ste se odločili in pustili svojemu otroku oditi na študij v drugo državo?
– Slovenijo poznava že od leta 2011, sem prideva vsako leto kot turistki. Veliko sva potovali po Evropi, toda Slovenija se nama je takoj zdela nekaj posebnega. Ko se nama je ponudila tudi finančna priložnost za to, da bi Polina lahko pridobila evropsko izobrazbo, sva takoj začeli razmišljati ravno o študiju v tej državi. Razmišljali sva sicer tudi o študiju na Češkem, ki prav tako nudi določene ugodnosti. Toda, čeprav je v Sloveniji študij za tujce plačljiv, sva se na koncu odločili za to možnost. O Sloveniji je na internetu napisanega veliko lepega in lahko potrdim, da vse drži. Slovenci so čudoviti, delovni in prijazni ljudje. Do Rusov imajo zelo dober odnos. Na splošno od leta 2011 v državi živi vse več Rusov in otrok tako zlahka najde rojaka za pogovor.

V navezavi na drugi del vprašanja o tem, kako sem hčeri pustila oditi na študij v tujino. Moja hči in jaz živiva sami, nimava sorodnikov. Menim, da je starš na neki točki dolžan prisluhniti željam svojega otrok in pozabiti na lastne interese. Treba je torej razmisliti o interesih in prihodnosti otroka. To je nekaj, kar je sicer enostavno napisati, težko pa narediti. Zelo težko, vendar pa je izvedljivo. Pri moji odločitvi mi je najbolj pomagala ravno moja hči, saj je bila njena želja študija v tujini res velika.

– Vam je Slovenija všeč? In vaši hčeri?

 – Zelo.

– Kaj vas je vodilo pri izbiri države, kjer bi lahko Polina nadaljevala izobraževanje?

– Če sem povsem iskrena, si še pred novim letom 2017, torej še pred letom dni, nisem mogla predstavljati, da bi Polina lahko študirala v tujini. Pravzaprav sva se že odločili, da bo študirala na eni izmed moskovskih univerz. Mimogrede – Polina je bila sprejeta tudi na brezplačen študij na MISiS na Fakulteti za informacijsko tehnologijo.

– Kako vam je 2TM pomagal in ali ste zadovoljni, da ste se odločili za naše storitve?

– Da, zadovoljna sem, brez Kseniine pomoči tega ne bi zmogla izpeljati. V igri je bila prihodnost mojega otroka in vse je bilo treba postoriti hitro. Potrebno je zbrati moči in poiskati pravo rešitev, časa za to pa ni. Po prejemu spričevala ostane zelo malo časa, opraviti pa je treba veliko. Podjetje 2TM nama je pomagalo pri izbiri univerze in smeri študija ter je celotno pripravljalno delo opravilo v samo nekaj mesecih.

Navedla bom čisto konkreten primer. Ksenia nama je v pregled poslala opise 8 – 9 programov na različnih univerzah, tako da sva si lahko ogledali predmetnike in izbirne predmete. To so izredno dragocene informacije. Pri moskovskih univerzah sem se namreč soočala z dejstvom, da je te podatke zelo težko dobiti, poleg tega pa opisi pogosto niti ne ustrezajo dejanskim programom, ki se izvajajo. Veliko sem se pogovarjala tudi s študenti višjih letnikov in s študenti, ki so diplomirali na “prestižnih” moskovskih univerzah. Velika večina je pri sprejemu na univerzo domnevala, da se bodo ukvarjali s precej drugačnimi temami, kar pomeni, da dejanski študij ni izgledal tako, kot ga je pred vpisom opisovala univerza.

– Smem vprašati, kako ste izvedeli za podjetje 2TM?
– Za podjtje 2TM sem izvedela čisto mimogrede. Januarja lani sem brskala po forumih o izobraževanju v tujini, ki so namenjeni staršem. Zastavila sem vprašanje, odgovorili ste mi in tako smo se spoznali. In za to sem res hvaležna.

– Ali ste svojo hči na študij v drugo državo pripeljali sami ali ste jo kar takoj zaupali podjetju 2TM?

– Nisem si mogla pomagati in sem z veseljem z njo pripotovala v Slovenijo. Še posebaj zato, ker je bila v času odhoda iz Rusije je stara komaj 17 let.

– Ali hči z vami še vedo deli, kaj se dogaja v njenem življenju?
– Zelo sva si blizu in sva tudi vedno skupaj živeli. Veste, Polina je pri 18 letih zelo samostojna, že v šoli se je obnašala kot odrasla oseba. Če se bo treba učiti, se bo učila, četudi se bodo njeni vrstniki v tem času zabavali.

Že doma v Moskvi je na družabnem omrežju spoznala rusko diplomantko fakultete, ki jo sedaj obiskuje tudi sama. To dekle v Sloveniji sedaj živi že pet let. Polina jo je obiskovala, odšla z njo v gore in skupaj sta se odpravili tudi na ribolov. Na noč čarovnic sta se odpeljali v Italijo v zabaviščni park Gardaland (ob Gardskem jezeru) in še zdaj praktično vsak dan komunicirata preko interneta.

Polina se je spoprijateljila tudi s študenti iz skupine, s katero je avgusta v Ljubljani obiskovala tečaj slovenskega jezika. Novembra sem skupaj z njimi obiskala drsališče in se udeležila prireditve, ki je potekala na praznik mesta. Na splošno pa Polina nima veliko časa za zabavo, saj ima na fakulteti veliko obveznosti. Nenehno je potrebno pisati seminarje, pripravljati poročila in se učiti za izpite. Uči se z veseljem, če pa ji slučajno kaj ne uspe, je razočarana. Na fakulteti ji je zelo všeč.
 
Po mojem mnenju je Polina tudi že precej dobro osvojila jezik, saj mora seminarske naloge pisati v slovenščini, dobro pa zna tudi angleško.

– Ali je Polini všeč slovenska hrana?

– Ona jé vse. Če ima čas, si skuha sama, v soboto zjutraj gre na tržnico in si tam kupi razne pridelke, mleko in sadje. Na splošno nima težav s hrano. V Mariboru je veliko izobraževalnih ustanov in posledično tudi veliko študentov. Vse kavarne in restavracije imajo meni za študente in ti lahko plačajo z boni. S študentskimi boni lahko plačajo za poln obrok: glavno jed, solato in sladico.

– Ali že planirate kakšen obisk Poline v Sloveniji?

– Obiskala sem jo v začetku oktobra in preverila, kako izgleda njena nastanitev v študenskem domu v Mariboru.  Ogledala sem si tudi sam Maribor in mesto mi je bilo resnično všeč. Srečo sva imeli tudi z vremenom, celo jurčke sva uspeli nabrati. Za božič pa bo Polina priletela v Moskvo, saj ima domotožje …

Hvala!

V tem intervjuju smo, zahvaljujoč Nataliyi, lahko skozi oči ozaveščenega starša dobili vtis o študiju v Sloveniji. Da, Polina ima domotožje. Toda interes hčerke pri pridobivanju kakovostnega visokošolskega izobraževanja je na prvem mestu.

© 2TM d.o.o.