Natečaj ob evropski noči raziskovalcev

Natečaj naj bi spodbudil mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju.

Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo mariborska, primorska in novogoriška univerza, nacionalni inštitut za biologijo in ljutomerska gimnazija Franca Miklošiča, je v okviru evropske noči raziskovalcev razpisal nagradni natečaj, namenjen vsem učencem slovenskih osnovnih in srednjih šol. Natečaj naj bi spodbudil mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju.

Evropska noč raziskovalcev bo 29. septembra v sedmih slovenskih krajih, v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novi Gorici, Brežicah, Ljutomeru in Izoli, in 250 drugih mestih po Evropi.

Šolarji in dijaki na natečaju lahko sodelujejo s po enim prispevkom v vsaki od treh kategorij: najboljša fotografija na temo ekosistemov, najboljši film na temo čistega okolja in najboljša poezija na temo raziskovalca. Rok za oddajo prispevkov je 18. september, besedilo natečaja pa najdete na spletni strani znanostzazivljenje.si.

Evropska noč raziskovalcev v Sloveniji poteka pod geslom Znanost za življenje z namenom približati poklic raziskovalca, znanstvenika širši javnosti, zlasti mladim. Projekt z vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja.

Obiskovalci se bodo s predstavljenimi eksperimenti, na delavnicah za odrasle in otroke, na vodenih izletih v laboratorije in v kvizu o znanosti lahko prepričali, da je znanost ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi raziskovalcev. Poleg tega projekt seznanja z evropskimi in nacionalnimi programi financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim razmeram.

V letošnji raziskovalni noči bodo obiskovalci lahko izbirali med številnimi zanimivimi predstavitvami in delavnicami.

Vir: delo.si