NEPTUNE KUOPIO FI 2019 – «Puijo-Project»

Med 21. in 30. marca 2019 so se študenti programa Arhitektura UM FGPA v okviru predmeta »Mednarodni projekt« udeležili mednarodnega projekta Neptune na Finskem.

Na projektu na Finskem so sodelovali študenti in študentke Savonia Univerze iz Finske, NHL Univerze iz Nizozemske, HSLU visoke šole iz Švice, Tambov Univerze iz Rusije ter Oddelka za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru.

Študentke in študenti, ki so zastopali UM FGPA: Nejc Novak, Nejc Gonza, Nejc Ogrizek, Žana Jamnik, Aneja Lah in Aleksandra Korpič; mentor: dr. techn. Marko Jaušovec.

Na interdisciplinarnem projektu so sodelovali arhitekti, gradbeniki, urbanisti in prometni inžinerji. Skupaj 30 študentov iz petih držav. Naslov projekta je bil ”How to eat the cake and save it?”.

Cilj projekta je bil najti rešitve za ureditev infrastrukture, promocijo in trajnostni razvoj zanimivosti – hriba Puija. Puijo je hrib v središču mesta Kuopio s 120000 prebivalci, ki leži cca. 500 kilometrov severno od Helsinkov. Hrib je visok 150 metrov ter predstavlja znamenitost mesta Kuopio.

Hrib Puijo je znano in priljubljeno rekreacijsko in športno območje. Na vrhu je postavljen 75 m visok opazovalni stolp z vrtečo panoramsko restavracijo. Del kompleksa so tri skakalnice na katerih se je odvijal svetovni pokal v smučarskih skokih.

Delovne skupine so tesno sodelovale z mestom Kuopio, lokalnimi poslovneži, naravovarstveniki in s strokovno ekipo mentorjev vseh partnerskih univerz.

Vir: fgpa.um.si