Објава за културни настани 04.03. – 10.03.2019

Празнување 2019: меѓународен фестивал посветен за масленица

04.03, 17:00

Место на одржување: Локалниот плоштад , Птуј

Организатор: управување со туризам Птуј

Традиционален настан кој што се одржува секоја година. Во понеделник, 4 март 2019 година, на централниот плоштад во градот гостите на фестивалот ќе можат да видат традиционални словенечки масленични личности и да се запознаат со словенечката етнографија. Исто така ќе се одржи анимација за деца. Влез слободен.

Претстава «12 налутени мажи»

05.03, 19:30

Место на одржување: Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana

Организатор: Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Драмска претстава. Режисер – Ира Ратеј. Влез – 11 евра.

Концерт «Леон Матек и гостите»

06.03, 20:00

Место на одржување: Kino Šiška, Ljubljana

Организатор: Center urbane kulture Kino Šiška

Концерт на авторска музика во стилот на алтернатива и урбан со учество на познатиот словенечки пеач Леон Матек и поканетите музичари. Влез – 10 евра (пензионери, студенти, ученици – 8 евра).

Комедија «Професор Кузман – помладиот»

07.03, 20:00

Место на одржување: SiTi Teater BTC, Ljubljana

Организатор: SiTi Teater BTC

Стенд – ап – претстава за учениците и учителите . Во главна улога: Урош Кузман. Влез – 15,3-17 евра.

Концерт на Руди Бучара и групата Istrabend

08.03, 20:00-22:00

Место на одржување: Kulturni dom, Izola

Организатор: Center za kulturo, šport in prireditve Izola

Концерт со различна музика со участво на познатиот словенечки музичар Руди Бучара и групата Istrabend. Влез – 14 евра ( во предпродажба ), 16 евра ( на денот на одржувањето ).

Комедија «Чекална»

09.03, 20:00

Место на одржување: SiTi Teater BTC, Ljubljana

Организатор: SiTi Teater BTC

Комедиска претстава. Во главните улоги: Јанез Хочевар Рифле и Ладо Бизовичар. Режисери: Дејан Баточанин, Урош Фјурст. Влез – 15,3-19 евра.

Опера «Риголето»

10.03, 17:00

Место на одржување: SNG Opera in balet Ljubljana

Организатор: SNG Opera in balet Ljubljana

Опера во три чина по мотивите на делото на познатиот италијански композитор Џузепе Верди. Режисер – Детлеф Сјолтер. Влез – 15-47 евра.