Објава за културни настани 11.02. – 17.02.2019

Понеделници посветени на месностите во хостелот Celicia: Суматра

11.2., 19:00

Организатор: Hostel Celica,

Место на одрж ување: Hostel Celica, Ljubljana

Лекција за месноста на Суматра. Предавач – Жива Јустинек. Влез слободен.

Претставување на себе во секојдневниот живот

11.2., 17:30

Организатор: Mestna knjižnica Ljubljana

Место на одржување: Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta8, Ljubljana

Лекција-презентација на  книга од истоимената книга Ервинг Хофман. Влез слободен.

Sapramiška

12.2., 17:00

Организатор: Lutkovno gledališče Ljubljana

Место на одржување: Oder pod zvezdami, Ljubljana

Куклена претстава за деца (по мотивите на познатата словенечка детска писателка Светлана Макарович). Режисер – Наце Симонич. Блез – 5 евра.

Трио Примож Грашич & Александра и Иван Алексиевич

13.2., 20:00-22:30

Организатор: Slamič d.o.o., Ljubljana

Место на одржување: Kavarna Slamič, Kersnikova ulica 1, Ljubljana

Концерт и музика во стилот на џез и блуз. Настапуваат: Примож Грашич (Словенија; гитара), Горан Рукавина (Словенија/Хорватска; контрабас), Бруно Домитер (Словенија; тапани), Александра Бјелич Алексиевич (Србија; вокал; Иван Алексиевич (Србија; фортепиано). Влез – 15 евра.

«Пештерски човек»

14.2., 20:00

Организатор: SiTi Teater BTC

Место на одржување: SiTi Teater BTC, Ljubljana

Монокомедија. Во улога на: Урош Фјурст. Режисер – Наташа Барбара Грачнер. Влез – 15,3-17 евра.

Концерт на  Нермина Пушкара

15.2., 21:00

Организатор: Ljubljanski grad

Место на одржување: Skalna dvorana, Ljubljanski grad, Ljubljana

Музички концерт во стилот на поп-рок со учество на познатиот босански исполнувач Нермин Пушкар. Настапуваат: Нермин Пушкар (вокал, гитара), Боштјан Вајс (тапани),  Наце Јордан (бас гитара), Урбан Грабеншек (клавиатура). Влез – 7 евра.

«Мојца Покрајцуља»

16.2., 11:00

Организатор: SiTi Teater BTC

Место на одржување: SiTi Teater BTC, Ljubljana

Куклен мјузикл. Влез – 5,40-6 евра.

Четири тенора: концерт во чест на  денот на Свети Валентин

17.2., 20:00

Организатор: Cankarjev dom

Место на одржување: Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana

Концерт со различна музика во исполнување на познатите хрватски тенори – Џани Степаничевич, Марко Пецотич Пецо, Владимир Гарич и Филип Хозјак. Влез – 25, 31, 35, 38 евра.