OŠ Ajdovščina: Končno nagrada za dolgoletno potrpežljivost

Po sedmih letih gradnje, stečajev in spremembe projekta se učenci selijo v novo osnovno šolo. 6,1 milijona evrov je končna cena šole za nekaj več kot 650 ajdovskih osnovnošolcev.

Ajdovščina – Nič manj kakor sedem let se je vlekla gradnja ajdovske osnovne šole, toda agonija bo s prvim šolskim dnem prihodnji teden bržkone pozabljena. Stavba je obenem simbolno pokopališče dveh gradbincev in tudi primer slabega načrtovanja.

»Delo seveda še ne poteka normalno, saj smo še v fazi selitve in priprav na novo šolsko leto. Vsekakor pa za dokončanje tega ne bomo potrebovali sedem let, temveč sedem dni. Zelo smo veseli,« je s tem, da se naposled selijo v novo šolo, zadovoljna ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Irena Kodele Krašna. Oprema za novo šolo še prihaja, eden zadnjih večjih zalogajev bo še ureditev knjižnice.

Šola se z dodatnimi štirimi učilnicami, za katere so se sredi gradnje odločili lani, razprostira na 5000 kvadratnih metrih. V njej so 27 učilnic, večnamenski prostor, multimedijska učilnica, knjižnica in 13 kabinetov. Na koncu je šola stala 6,1 milijona evrov, pri čemer bo 2,8 milijona prispevalo šolsko ministrstvo, preostalo pa ajdovska občina.

Župan Tadej Beočanin pravi, da mu je odleglo, ker je končana ena najbolj težko pričakovanih in pomembnih naložb zadnjih let v občini: »Odločitev občine za razširitev še ne dokončane šole za štiri učilnice se je s podporo učiteljskega kadra in staršev izkazala za pravilno, saj jo potrjujejo tudi najnovejše demografske projekcije. Večje število mladih družin in otrok nas seveda veseli, saj kaže na gospodarsko in siceršnje oživljanje mesta.«

 

Vir: delo.si