Osmo dijaško in študentsko tekmovanje z električnimi kolesi

V torek, 17. septembra 2019, se je odvilo Osmo dijaško in študentsko tekmovanje z električnimi kolesi. Tekmovanje je namenjeno posameznikom in ekipam, ki razvijajo nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa.

Na letošnjem tekmovanju so sodelovale ekipe iz različnih srednješolskih in visokošolskih ustanov, kot so Srednje elektro – računalniška šola Maribor; Šolski center Ptuj; Šolski center Velenje; Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Nekaj je tudi samostojnih projektov mešanih skupin dijakov in študentov.

Tekmovalne ekipe so ob prijavi pričele izdelovati svoja e-kolesa, ki so bila tudi letos razdeljena v cestno A kategorijo (omejena finančna sredstva za izdelavo kolesa in omejena moč motorja oz. hitrost) in odprto, B kategorijo.

Ekipe so se pomerile v treh tekmovalnih disciplinah:

  1. tekmovanje v premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki;
  2. preizkus v premagovanju razdalje na Hipodromu Kamnica;
  3. spretnostna vožnja po poligonu na Trgu svobode.

Poleg zgornjih treh tekmovanj se je v obeh kategorijah ocenjevala še izvirna tehnična rešitev, v kategoriji A, pa še višina porabljenih finančnih sredstev ter tehnične karakteristike.

Skupni zmagovalec v kategoriji A je postala ekipa ECONO iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, skupni zmagovalec v kategoriji B pa ekipa PODGURJE.

Vir: feri.um.si