Pet dijakov našlo rešitev za vse, ki ste ostali brez zapiskov. »Želimo, da si dijaki pomagajo med seboj«

Se učitelju pogosto izgovarjate, da vam manjkajo zapiski, ker ste bili odsotni v šoli, zato ne veste odgovora na vprašanje? Zdaj bodo vaši izgovori na še bolj trhlih tleh, saj je zaživela spletna aplikacija Dijačko, ki omogoča preprosto in pregledno deljenje zapiskov učne snovi. Je delo petih zelo sposobnih dijakov, ki so iskali rešitve za svoje težave in s svojo idejo rešili tudi težave svojih sovrstnikov.

Pet dijakov našlo rešitev

 

Pet srednješolcev in njihov mentor je poskrbelo, da imajo odslej dijakinje in dijaki lažje delo, ko je treba prepisati, urediti ali kako drugače dopolniti svoje učne zapiske. S februarjem je namreč zaživela spletna storitev Dijačko, ki jo je ekipa razvijala od maja lani.

Kaj je Dijačko?

Dijačko je storitev, ki dijakom omogoča enostavnejše medsebojno deljenje zapiskov. »S storitvijo želimo ustvariti dijaško skupnost, ki si bo v prihodnje med seboj pomagala in izboljšala kvaliteto šolanja. Za najboljše delitelje zapiskov pa obljubljamo tudi nagrado,« pojasnjujejo ustvarjalci. Tokrat si lahko s svojimi zapiski prislužite letalsko karto v Berlin.

Za svojo idejo so bili tudi nagrajeni

Projekt so začeli maja 2016, Dijačka pa so prvič predstavili javnosti na Ustvarajalnikovem StartUp vikendu socialnih inovacij v Slovenskih Konjicah. Takrat so dobili potrdilo komisije in osvojili naziv Naj storitev 2016. Njihovo platformo je pozdravil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je bil še posebej navdušen, ker Dijačko poleg medsebojnega deljenja zapiskov ustvarja tudi dijaško skupnost. Junija 2016 so osvojili še naziv Naj mladinski Ustvarjalnikov startup 2016, s svojo idejo pa so navdušili tudi predsednika Boruta Pahorja.

Kdo vse je v ekipi?

Ekipo Dijačko sestavlja pet dijakov – kreativca in oblikovalca Tevž Sedmak in Žan Černe, za kodiranje v ozadju skrbi Luka Gregorn, za kodiranje v ospredju pa skrbita Patrik Benčina ter Luka Poženel. Večina fantov je dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica. Vodi jih Ustvarjalnikov vodja mentorjev Nejc Konjevič. Zanj dijaki pravijo, da je zakladnica idej, prav tako ima veliko izkušenj.

V projekt vložili ves svoj prosti čas

Peterica se je že na začetku dogovorila, da mora vsak član za projekt opraviti vsaj tri ure dnevno. Pozneje se je zaradi potreb in večke zahtevnosti to spremenilo na pet ur dnevno, mesec pred izzivom pa so vsi člani opravili tudi po osem in več ur dnevno.

Načrti za prihodnost

»V prihodnje želimo izdelati mobilno platformo, tako da ne bo potrebno vsakič obiskati spletno stran. To nam je cilj do začetka naslednjega šolskega leta,« glede prihodnjih načrtov pravi ekipa Dijačka. V prihodnjem letu si želimo ustvariti sistem tako, da bo lahko dijak popravil zapiske svojega sošolca oziroma jih nadgradil.

Njihov dolgoročni cilj je, da bi odprli neke vrste javne učilnice, v kateri bi dijaki mentorirali druge dijake, saj so prepričani, da lahko vsak od nas pomaga nekomu.

Vir: 24ur.com