Pipistrel sklenil velik posel s kitajsko družbo Sino

Pogodbo o sodelovanju, ki bo po ocenah družb doseglo 350 milijonov evrov, bodo uradno podpisali 5. novembra v Rigi.

Ajdovsko podjetje Pipistrel je konec prejšnjega meseca s kitajsko družbo Sino sklenilo dogovor o sedemletnem sodelovanju na področju letalstva. Pogodbo o sodelovanju, ki bo po ocenah družb doseglo 350 milijonov evrov, pa bodo uradno podpisali 5. novembra v Rigi. Med drugim družbi napovedujeta ustanovitev skupne družbe in menjavo lastniških deležev.

Sodelovanje bosta družbi podrobneje predstavili v sredo v okviru največjega letalskega sejma na Kitajskem, so danes sporočili iz Pipistrela. Uraden podpis pogodbe bo sledil na srečanju predsednikov vlad Kitajske ter srednje in vzhodne Evrope v Rigi, ki bo potekalo naslednjo soboto.

Pipistrel in Sino vidita veliko možnosti za sodelovanje, saj je Pipistrel pridobil dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem, kar jim, kot so navedli, »odpira ogromne možnosti za prodajo na Kitajskem«.

Po dveh letih priprav sta družbi pripravljeni na izmenjavo tehnologij in odprtje skupnega podjetja na Kitajskem, kjer bodo lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal.

Družbi sta se zavezali, da vstopata v dolgoročno partnerstvo. Eden izmed ciljev sodelovanja je krepitev raziskav in razvoja v družbah, pa tudi izmenjava tehnologij. Da bi dosegli boljše poslovne povezave med družbama, bosta ti v času sodelovanja izmenjali tudi lastniške deleže. Medsebojni učinki sodelovanja bodo v sedmih letih, kot ocenjujejo v družbah, presegli 500 milijonov evrov.

Kitajski Sino bo imel v okviru sodelovanja ekskluzivne pravice do uporabe Pipistrelove tehnologije in izdelave dveh modelov letal – Alpha Electro in Panthera Hybrid – na Kitajskem. Poleg tega bo Sino lahko omenjeni letali prodajal na Kitajskem in v Mjanmaru, Laosu, na Tajskem, v Kambodži, Tajvanu, Filipinih, Indoneziji, Maleziji in Mongoliji.

Pogodba o sodelovanju vključuje tudi dobavo 50 primerkov vsakega od naštetih letal, usposabljanje zaposlenih v Sloveniji, implementacijo procesov v tovarnah na Kitajskem ter tudi nadzor nad delom, ki bo zagotovil, da bodo tam izdelana letala enako kakovostna kot tista, ki jih v Sloveniji izdela Pipistrel.

Pipistrel bo del sredstev, ki jih bo prejel s tem poslom, namenil za razvoj novih, inovativnih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev in bodo namenjena za prevoz potnikov na Kitajskem.

Vir: delo.si