Platforma EduCTX prejela nagrado Slovenskega društva informatike

V sklopu 26. konference DSI 2019 Dnevi slovenske informatike (Portorož, 16.-17. aprila 2019) je EduCTX – digitalna platforma za upravljanje mikrocertifikatov, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov, prejela priznanje za najboljši projekt s področja računalništva in informatike.

Slovensko društvo informatike podeljuje eNagrado že vrsto let in sicer z namenom promocije in popularizacije uspešnih informacijskih projektov.

Digitalno platformo, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov, pametnih pogodbah, konzorcijskem omrežju Ethereum in IPFS ter decentraliziranih aplikacijah, je razvila skupina Blockchain Lab:UM v sklopu Inštituta za informatiko na UM FERI.

EduCTX je digitalna platforma za dodeljevanje, upravljanje, shranjevanje, deljenje in prikazovanje digitalnih mikro-certifikatov in temelji na tehnologiji veriženja blokov, pametnih pogodbah in decentraliziranih aplikacijah oz. na decentraliziranem in porazdeljenem okolju. Trenutno so v pilotno uporabo kot EduCTX vozlišča vključene tri visokošolske ustanove, ena je UM FERI, druga je Univerza v Sarajevu, BiH in tretja je Fachhochschule Bielefeld, Nemčija, v postopku vključevanja pa je tudi Univerza v Zagrebu.

Platforma prinaša korist vsem izobraževalnim ustanovam in organizacijam, ki organizirajo različne delavnice in izobraževanja ter želijo udeležencem podeliti potrdila o udeležbi in pridobljenem znanju, hkrati pa želijo na preprost način preveriti verodostojnost že izdanih potrdil. Platforma hkrati omogoča obstoječim informacijskim sistemom integracijo ter razvoj novih inovativnih storitev, ki temeljijo na podatkih omrežja.

Idejni oče in glavni arhitekt platforme EduCTX je dr. Muhamed Turkanović, docent na Inštitutu za informatiko FERI UM.

Z nagrado je skupina potrdila dejstvo, da se ob primernem načrtovanju in razvoju, tehnologija veriženja blokov lahko učinkovito in smiselno uporabi tudi v zahtevnih poslovnih procesih.

Vir: feri.um.si