Po kreativni poti do znanja

Študenti bodo v programu, vrednem 10,6 milijona evrov, dobili praktične izkušnje že med izobraževanjem.

Ljubljana – Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (Svrk), ki je tudi organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je potrdila program »Odprt, odziven in kakovosten sistem visokega šolstva – Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2016-2020«.

Program bo zagotovil povezovanje izobraževanja oz. vključenih visokošolskih zavodov s trgom dela, pri čemer bodo študentje dobili praktične izkušnje, so sporočili iz Svrk. Program je vreden 10,6 milijona evrov, Evropski socialni sklad bo zanj prispeval 80 odstotkov, torej 8,5 milijona evrov.

S programom želijo okrepiti sodelovanje in povezovanje visokošolskega sistema z okoljem (z gospodarstvom in negospodarstvom) in izvajanje modelov odprtega in prožnega prehajanja med izobraževanjem in trgom dela. Svrk: »S tem se bo mladim zagotovilo pridobivanje konkretnih in praktičnih izkušenj že med izobraževanjem, razvoj znanj potrebnih za neposredno udejstvovanje pri uresničevanju idej in pridobivanju izkušenj za večanje možnosti zaposlovanja, razvoj podjetnosti in ustvarjalnosti.«

Pri tem računajo, da se bodo s konkretnimi projekti ob partnerskem sodelovanju visokošolskih zavodov z gospodarstvom, raziskovalnim sektorjem in socialnimi partnerji posamezniki opremili s kompetencami, potrebnimi za ustvarjanje delovnih mest, ki jim bodo omogočile lažji prehod iz izobraževanja v zaposlitev.

Rezultati pa bodo, se pričakuje, praktične izkušnje, znanja in kompetence, ki jih lahko študenti pridobijo z vključitvijo v projekt. Hkrati pa se bo sprožilo tudi seznanjanje delovnih in pedagoških mentorjev z različnimi možnimi oblikami in metodami prenosa akademskega znanja.

 

Vir: delo.si