Podelili zlate znake Jožefa Stefana za leto 2018

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani so podelili nagrade zlati znak Jožefa Stefana. Letos so nagrade za najodmevnejše doktorate na področju naravoslovja prejeli trije mladi znanstveniki ljubljanske univerze, in sicer Zala Lenarčič, Tina Lebar in Boris Brus.

Boris Brus je zlati znak prejel za odmevnost doktorskega dela z naslovom Strukturno-podprto načrtovanje in vrednotenje spojin s potencialnim imunomodulatornim in nevroprotektivnim delovanjem. Brus je v doktorskem delu na treh terapevtsko zelo pomembnih tarčah želel odkriti nove potencialne učinkovine, ki bi lahko te bolezni lajšale, mogoče pa celo popolnoma pozdravile.

Tina Lebar je zlati znak prejela za odmevnost doktorskega dela z naslovom Načrtovanje genskih regulatornih omrežij na osnovi DNA vezavnih proteinov. Lebarjeva je sesalske celice spremenila na način, da lahko nadziramo njihovo delovanje z različnimi signali. Dodamo jim neko kemikalijo, neko spojino, antibiotik, in potem celica na osnovi tega nekaj drugače naredi. To je konkretno zanimivo predvsem za področje terapije, zdravljenja.

Zala Lenarčič je zlati znak prejela za odmevnost doktorskega dela z naslovom Neravnovesne lastnosti Mottovih izolatorjev. Doktorsko delo Zale Lenarčič je s področja teoretične fizike trdne snovi. Raziskovala je vpliv zunanjih motenj na obnašanje snovi, ki so na kvantni skali modelirane kot interagirajoči sistemi. Njeno teoretično razumevanje odziva snovi na motnje je podalo vpogled v naravo interakcij med gradniki.

V okviru podelitve je letos prvič potekalo tudi predavanje priznanega robotika Oussame Khatiba z ameriške univerze Stanford. Predstavil je razvoj dvoročnega humanoidnega robota Ocean One, ki prinaša v oceansko okolje novo tehnologijo intuitivne haptične interakcije.

Vir: rtvslo.si