Podpis pogodbe o prodaji patentnih pravic Univerze v Novi Gorici podjetju Institute CES, inštitut znanosti in tehnologije, d. o. o.

V sredo, 8. maja 2019, sta rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik in direktorica podjetja Institute CES, inštitut znanosti in tehnologije, d. o. o. Nina Gramc mag. inž. el., podpisala pogodbo na podlagi katere je Univerza v Novi Gorici prodala patentne pravice za izum »Postopek za shranjevanje električne energije v trdni snovi« podjetju Institute CES, inštitut znanosti in tehnologije, d. o. o.

Izumitelj patenta je prof. dr. Matjaž Valant, vodja Laboratorija za raziskave materialov in dekan Fakultete za znanosti o okolju na Univerzi v Novi Gorici. Patentni izum razrešuje enega od trenutnih največjih problemov v energetiki, ki izhaja iz neuravnotežene proizvodnje in porabe električne energije. Ta problem je še posebej izrazit v primerih, ko je v omrežje dodana večja količina energije pridobljene iz nestalnih trajnostnih virov kot so veter in sonce.

To je za Univerzo v Novi Gorici velik dogodek, saj je prvič v 24 letih delovanja Univerze prišlo do prodaje patentnih pravic. Izkupiček od prodaje bo namenjen financiranju novih patentov. Poleg odkupa patentnih pravic se bo sodelovanje med institucijami nadaljevalo tudi v prihodnje, saj je bila poleg omenjene pogodbe podpisana tudi pogodba o razvojnem sodelovanju.

Vir: ung.si