Poletna delavnica HPC 2016

Fakulteta za strojništvo UL se zaveda pomena znanja superračunalništva in s poletno delavnico visoko-zmogljivega računalništva bodočim študentom naravoslovnih ved predstavlja možnosti, ki jih omogoča HPC. Dijaki in osnovnošolci se pod vodstvom mentorjev seznanjajo z uporabo HPC v znanosti in tehniki s praktičnimi vajami na superračunalniku HPCFS in z izgradnjo malega sestava na osnovi Raspberry Pi2.

Za koga? Za vse osnovnošolce in srednješolce, ki si želijo vstopiti v svet superračunalništva, odkriti različne programske jezike in programe za simulacije ter pridobiti osnove v poganjanju vzporednih programov. Program je prirejen da udeleženci vstopijo v svet programiranja ter dobijo kratek vpogled v področje superračunalništva in se bo prilagodil željam in znanju udeležencev. Največje število udeležencev je 18.

Kje in kdaj? 16.-19. avgust 2016. Delavnica v okviru programa Poletna šola strojništva na FS, UL bo potekala v računalniški učilnici N17 na Fakulteti za strojništvo, Aškerčeva 6, Ljubljana

Opis: Znanje programiranja in uporaba programov za simulacijo je za sodobnega inženirja orodje s katerim lahko preverja in načrtuje izdelke. Kar je bilo včasih možno narediti le s preizkusom je sedaj možno s pravimi simulacijami. Kar je predrago za testiranje je možno preveriti s HPC. V sodobnem svetu ni več možno samo z miselnim preizkusom postaviti pravilne rešitve ampak je to naporno iskanje najboljše. S HPC in ustreznimi orodji je ta iterativni proces hiter in učinkovit. Programiranje je proces, kjer se naši miselni modeli in logično razmišljanje najbolj izkristalizirajo in to potem računalnik nadzorovano izvaja. Računska moč HPC, ki je na voljo nam proces razvoja skrajša, vendar je potrebno za to porazdeliti delo na več procesorjev. Zato se bomo na šoli superračunalništva posvetili predvsem na pregled paralelnih možnosti in programiranje s primeri na HPCFS, ki nam bo na primerih razkril vse prednosti, ki jih imajo strojniki pri svojemu delu.

Informacije o delavnici: Leon Kos leon.kos@lecad.fs.uni-lj.si

 

Vir: fs.uni-lj.si