Popeševalnik ABC je dober zgled za vso Slovenijo

ABC Accelerator se širi v Nemčijo, Indijo in ZDA. Oktobra pa bo v že četrti program sprejetih 30 ekip.

Ljubljana – Pospeševalnik ABC, ki ga je obiskal premier Miro Cerar, postaja prepoznaven v svetu start-upov in med investitorji, širi pa se tudi v tujino. Konec junija so v prostorih nekdanjega mednarodnega letališča v Münchnu odprli Venture Gates.

Oktobra pa se bo v ljubljanskem ABC začel že četrti trimesečni program, tokrat na temo interneta oziroma interneta stvari. Ta bo ponudil priložnost še večjemu številu udeležencev, saj bo v programu lahko sodelovalo kar 30 start-upov. To je tudi načrt ABCja, ki želi število podjetij, ki gredo skozi njihov porgram povečati na 60 na leto. Prijave za četrti program so odprte do 31. julija. Izbranih deset zagonskih podjetij bo tokrat imelo tudi neposredno povezavo s Silicijevo dolino.

У торговому центрі BTC в минулому році відкрили бізнес-інкубатор Acceleration Business City Hub для нових підприємницьких ідей, проектів, зустрічей і створення творчого простору

V nakupovalnem centru BTC so lani odprli zagonsko središče Acceleration Business City Hub za nove podjetniške ideje, srečevanje in ustvarjanja kreativnega prostora.

 

Bistveno je omogočiti več zaposlitev za mlade

ABC-pospeševalnik zaradi uspehov pri pomoči zagonskim podjetjem velja tudi za pomembnega partnerja v vladnem projektu Slovenije kot Zelene referenčne države v digitalni Evropi. Tako je premier Miro Cerar pospeševalnik obiskal že drugič.

»Danes sem tukaj, da izrazim podporo in čestitam mladim, ki dokazujejo, da tudi prek projekta ABC-pospeševalnika znajo biti prodorni, ustvarjalni in pogumni,« je po koncu sestanka z vodstvom pospeševalnika dejal Cerar.

»Takšni projekti Slovenijo postavljajo na svetovni zemljevid in so nekaj kar mladim omogoča prihodnost, kar spodbuja ustvarjalne, inovativne mlade ljudi, ki pa potrebujejo organizirano pomoč. To je primer tako odlične prakse, da bi ga morala imeti vsa Slovenija za zgled. Sem prihajajo največja svetovna podjetja, strokovnjaki z vsega sveta, ki izražajo priznanje in podporo temu projektu,« je dejal Cerar

 

Vsaka pomoč prav pride

Ustanovitelj in direktor pospeševalnika Dejan Roljić je ob tej priložnost dejal, da jim vsaka pomoč, ki jim odpira vrata do ljudi, ki jih potrebujejo, da se laže pozicionirajo, prav pride. «A to ne pomeni, da je politika vpletena v podjetništvo, ampak, da kar lahko naredi, da nam je lažje, naredi. Seveda tudi mi povemo, kako bi digitalizirali našo državo. Tako so predstavniki iz Estonije že prišli k nam pogledat, kako mi te stvari delamo, in to veliko šteje», – dodaja Roljić.

Namen vladnega projekta je predstaviti Slovenijo kot eno perspektivnejših razvojnih priložnosti za združevanje inovativne uporabe digitalnih tehnologij ter storitev na vseh ravneh delovanja – državljanov, države in družbe. Posebej v luči evropske Digitalne agende in enotnega digitalnega evropskega trga lahko namreč Slovenija postane t. i. referenčna država in aktiven akter digitalne transformacije v Evropi, ki jo poganja IKT.

S tem se odpira prostor za uvajanje inovativnih poslovnih modelov v partnerskem sodelovanju države in gospodarstva za uvajanje digitalnih rešitev za izboljšanje delovanja države, ustvarjanje višje povezljivosti družbe in kakovosti življenja ljudi.

 

Vir: delo.si