Poslanci potrdili prvi sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu

DZ je na izredni seji po nujnem postopku sprejel več zakonov, s katerimi naj bi nekoliko omilili gospodarske posledice epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so med drugim namenjeni ohranjanju delovnih mest, preskrbi z živili in razbremenitvi podjetij.

Državni zbor je sprejel zakon, na podlagi katerega se bo lahko v primeru zaostritve razmer zaradi epidemije novega koronavirusa zagotovila nemotena oskrba s hrano. Vlada bo namreč lahko določala cene posameznih skupin prehranskih izdelkov in omejevala promet z njimi.

DZ je sprejel tudi zakon, s katerim bo ob izpadu proizvodnje v času epidemije novega koronavirusa država podjetjem pomagala ohraniti delovna mesta. Če bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma, bo del stroškov za plače poravnala država.

V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov bo država pomagala tistim delodajalcem, ki zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenih hkrati. V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih. Enako bo veljalo v primeru, da delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene. Pri tem bo država delodajalcem povrnila 40 odstotkov izplačanega nadomestila oz. v primeru karantene celoten znesek. Do pomoči ne bodo upravičeni delodajalci, ki so davčni dolžniki, ki so kršili delovno zakonodajo ali so v postopku zaradi insolventnosti.

DZ je sprejel zakon o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, ki ga je vlada skupaj s še nekaterimi drugimi ukrepi pripravila z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa. Odplačevanje posojil bo mogoče odložiti za leto dni.

V DZ-ju je bil sprejet tudi zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim se bodo administrativno razbremenila podjetja, ki se zaradi novega koronavirusa že spopadajo s poslovno škodo.

Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju bo zavezancem omogočil, da bodo lahko davčne obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčne obračune davka od dohodkov pravnih oseb za lani oddali dva meseca pozneje, to je do 31. maja 2020. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu. Če epidemije do 15. maja 2020 še ne bo konec, se bodo lahko vsi ti roki podaljšali.

Vir: rtvslo.si