Prebojna ideja leta 2016 je rešitev za škodljivo recikliranje plemenitih kovin

Na Univerzi v Ljubljani je že drugo leto zapored potekal mednarodni dogodek Falling Walls Lab Ljubljana, na katerem so inovatorji različnih starosti predstavili svoje prebojne ideje. Ugledna komisija predstavnikov gospodarstva in znanosti z različnih področij je med osmimi finalnimi idejami izbrala tri najboljše in med njimi zmagovalno. Nejc Hodnik se bo s prebojno idejo ‘Breaking the Wall of hazardous noble metal recycling’ oziroma rešitvijo za škodljivo recikliranje plemenitih kovin novembra predstavil na Falling Walls Lab finalu v Berlinu.

Mednarodni dogodek Falling Walls Lab 2016 je letos v Sloveniji drugo leto zapored gostila in organizirala Univerza v Ljubljani. Interdisciplinaren dogodek študentom, raziskovalcem, strokovnjakom in podjetnikom ponuja možnost predstavitve prebojne ideje, raziskovalnega dela, inovativnega projekta ali poslovnega modela. Falling Walls Lab je projekt sodelovanja med Falling Walls fundacijo, globalnim managersko-svetovalnim podjetjem A.T. Kearney (ustanovni partner) in podjetjem Festo, svetovnim dobaviteljem pnevmatske in električne tehnologije za avtomatizacijo (globalni partner).

Predstavitve prebojnih idej natečaja Falling Walls Lab 2016 je ocenjevala petčlanska komisija predstavnikov gospodarstva in znanosti z različnih področij. Ideje kandidatov so bile ocenjene na podlagi kriterija prodornosti, relevantnosti oziroma vpliva in same predstavitve.

Komisija je izmed osmih finalnih idej izbrala tri najboljše in izmed njih zmagovalno. Tretje mesto je zasedla Polona Pečlin z idejo ‘Breaking the Wall of neuromodulation’, ki kaže na inovativen pristop na področju nevromodulacije; avtor drugouvrščene ideje je Matija Gatalo z  ‘Breaking the Wall of modelling with conductive substances ‘, s katero podira zidove na področju komercializacije gorivnih celic; prvo mesto pa je po mnenju komisije pripadlo prebojni ideji Nejca Hodnika z naslovom ‘Breaking the Wall of Data of hazardous noble metal recycling ‘, ki ponuja rešitev za škodljivo recikliranje plemenitih kovin. Zmagovalec bo odpotoval na Falling Walls Lab Finale v Berlin, ki bo 8. in 9. novembra 2016. Avtorji treh najboljših idej so prejeli tudi denarne nagrade.

 

Vir: uni-lj.si