Predavanja gostov iz prakse pri predmetu Ravnanje s ključnimi kupci

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je v ponedeljek, 21. maja 2018, je pri podiplomskem izbirnem predmetu Ravnanje s ključnimi kupci (nosilka prof. dr. Barbara Čater) svoje izkušnje predstavil mag. Jure Šumi, direktor razvoja poslovanja Green Solution v podjetju Knauf insulation. V sredo, 23. maja 2018, pa je kot gost iz prakse je sodeloval g. Marko Popovič, skrbnik ključnih kupcev v podjetju KIG. V sredo, 6. junija 2018, je kot gost iz prakse je nastopil gospod Iztok Klančnik, generalni direktor podjetja Selectium Adriatics.

Jure Šumi je predstavil razloge, zaradi katerih so se v podjetju odločili za pristop ravnanja s ključnimi kupci ter prikazal, katera merila uporabljajo pri izbiri ključnih kupcev. V nadaljevanju je poudaril razlike v poslovanju s ključnimi kupci v primerjavi z ostalimi poslovnimi partnerji. Gost je zaključil s predstavitvijo pozitivnih učinkov tega pristopa na poslovanje podjetja.

Marko Popovič je najprej poglobljeno predstavil merila, na podlagi katerih se odločajo, s katerimi kupci bodo poslovali in kdo bodo njihovi ključni kupci. Razložil je tudi, kako imajo v podjetju organizirano ravnanje s ključnimi kupci ter izpostavil razlike v obravnavi ključnih kupcev v primerjavi z ostalimi. Na koncu je pojasnil, kako pripravijo načrt poslovanja s ključnim kupcem in kako spremljajo zadovoljstvo in dobičkonosnost ključnih kupcev.

Iztok Klančnik je začel predavanje s predstavitvijo dogajanja na internetu ter digitalizacije, ki pomembno vpliva na rast njihovega trga. Tudi on je pojasnil organizirano ravnanje s ključnimi kupci in kaj v njihovem podjetju počnejo skrbniki ključnih kupcev, katere sposobnosti potrebujejo za to vlogo in kako so za svoje delo nagrajeni. Po predstavitvi kriterijev za izbiro teh kupcev je gost študentom pokazal še primer načrta poslovanja s ključnim kupcem. Gost je na koncu predavanja še poudaril, kako pomembno vlogo ima zaupanje v odnosih s ključnimi kupci.

Vir: efnet.si