Predstavitev projekta Persist

V torek, 4. februarja 2020, je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor potekala novinarska konferenca, na kateri je bil predstavljen mednarodni projekt za iskanje pametnih rešitev v podporo bolnikom po zdravljenju raka – Persist. Pobudnik slovenskega dela konzorcija je Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM.

V Evropi vsako leto za rakom na novo oboli več kot 3 milijone ljudi. Zdravljenje raka je bilo dolgo časa edini oziroma glavni poudarek v raziskavah. Sedaj pa je napočil čas, da se pozornost in prizadevanja usmerijo tudi k »dolgotrajnim bolnikom«; namreč tistim, ki preživijo to bolezen in potrebujejo dolgoročno medicinsko in ne-medicinsko nego. Ustrezna nega jim lahko pomaga ohraniti njihovo neodvisnost in omogoči kar se da visoko kakovost življenja in integracije. To je tudi glavni cilj projekta PERSIST, ki bo potekal od januarja 2020 do februarja 2023 v Mariboru.

Na podlagi obdelave velikih podatkov in uporabe umetne inteligence bo oblikovan inovativen koncept spremljanja in podpore bolnikom po zdravljenju zaradi raka s pomočjo pametnih rešitev. Namen inovacije je doseči izboljšanje kakovosti življenja po zdravljenju za bolnike in izgraditi platformo za podporo zdravnikom pri diagnosticiranju in sprejemanju odločitev v vsakodnevni praksi, ki bo doprinesla k optimizaciji odločanja in izidov zdravljenja.

Projekt PERSIST je stoodstotno financiran s strani Evropske unije v okviru programa Horizon 2020 v višini več kot 5 milijonov evrov in bo izveden v sodelovanju s partnerji, ki sestavljajo konzorcij s 13 člani iz 10 držav: Slovenija, Španija, Italija, Avstrija, Bolgarija, Latvija, Švica, Portugalska, Belgija in Turčija.

Vir: feri.um.si