Prispeli prvi indijski študenti

Na Fakulteti za turizem smo v študijskem letu 2018/2019 razpisali dva študijska programa z izvedbo v angleškem jeziku, namenjeno tujcem, in sicer visokošolski in magistrski program turizem, ki sta plačljiva študijska programa.

V tem študijskem letu se je vpisalo 17 tujcev iz Rusije, Indije in Mehike. Pridobivanje vizumov je trajalo več kot pol leta, zato so na FT UM v vmesnem obdobju uporabljali študij na daljavo. Sedaj prihajajo k njim že prvi študenti iz indijske zvezne države Kerala. Zaradi zgodovinskih povezav z Evropo, so njeni prebivalci pretežno katoliške veroizpovedi, zato se bodo lažje vključili v slovensko okolje.

V Republiki Sloveniji imajo sprejeto Strategijo internacionalizacije visokega šolstva 2016-2020, ki visokošolske ustanove napotuje na pridobivanje tujih študentov iz prednostnih regij, ki so opredeljene v omenjeni strategiji, kot tudi v Strategiji zunanje politike Republike Slovenije. Prednostne regije so med drugim Indija, Kitajska in Rusija ter države Južne Amerike, predvsem Brazilija.

V skladu z omenjeno strategijo se tudi Fakulteta za turizem trudi k študiju v Sloveniji privabiti mlade iz tujine. Študijski proces za tujce nameravajo izvajati na dislocirani enoti v Ljubljani. Tujci bodo pri njih v Brežicah le nekje do septembra 2019, nato se selijo v Ljubljano. Kljub temu nameravajo dele študijskega procesa še vedno izvajati na posavskem koncu, predvsem terenske vaje in praktično usposabljanje v lokalnih turističnih podjetjih. Turističnemu gospodarstvu iz Posavja želijo ponuditi znanja in izkušnje tujcev.

Источник: ft.um.si