Profesor na Univerzi v Novi Gorici Gvido Bratina – prejemnik Preglove nagrade

Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani so v torek, 5. junija 2018, razglasili letošnjega prejemnika Preglove nagrade za izjemne dosežke. Preglovo nagrado je prejel Gvido Bratina z Univerze v Novi Gorici.

Redni profesor na Univerzi v Novi Gorici Bratina sodi med najprodornejše raziskovalce na področju raziskav elektronskih, optičnih in strukturnih lastnosti tankih organskih polprevodniških slojev in dvodimenzionalnih materialov. V zadnjih letih je veliko pozornosti posvetil transportu električnega naboja po organskih polprevodnikih in materialnih sistemih, povezanih z grafenom.

Ukvarja se tudi s karakterizacijo začetnih faz rasti organskih polprevodnikov na grafenu in podobnih dvodimenzionalnih materialih, pri tem pa uporablja pretežno mikroskop na atomsko silo z izpeljanimi metodami.

Podelitev Preglove nagrade, ki je poimenovana po kemiku in Nobelovemu nagrajencu Frideriku Preglu, je tradicionalni osrednji dogodek v okviru Tedna Kemijskega inštituta. Kot častni govorec dogodka je nastopal predsednik republike Borut Pahor.

Viri: facebook.com; primorske.si