Programa izmenjave Erasmus+ se je v devetih letih udeležilo 40 tisoč študentov in predavateljev

Evropski program izmenjave in krepitve mobilnosti študentov je v Sloveniji res uspešen. V obdobju od leta 2007 do leta 2016 je v programu Erasmus+ sodelovalo skoraj 40 tisoč študentov in predavateljev.

Po besedah ministrice za šolstvo in šport, Maje Makovec Brenčič, je na seznamu  7600 učiteljev in profesorjev iz osnovnih in srednjih šol, 4.100 univerzitetnih profesorjev, 8.600 dijakov in 13.600 študentov.

Kot je ugotovila Brenčičeva, je program pomagal “odpraviti navidezno nepremagljive meje”.

Slovenija se je programu Erasmus+ pridružila leta 1999. V letu 2017 bo Vlada Republike Slovenije porabila 15,5 milijona evrov za usposabljanje in pripravništvo v okviru tega programa. Poleg tega proračuna pa za leto 2018 namerava  za izvajanje programa Erasmus+ nameniti še nadaljnih 18 milijonov evrov.

Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je ugotovil, da je to eden izmed najuspešnejših programov Evropske unije, ki je kar 9 milijonom ljudem omogočil študirati, opravljati pripravništva ali prostovoljno delo v tujini.

– Študije kažejo, da je program Erasmus+ znan na vseh ravneh izobraževalnega sistema in ima pozitiven vpliv na celoten sistem, – je dejala Eva Klemenčič z Znanstveno-pedagoškega inštituta.

Sodelovanje v programu pozitivno vpliva na razvoj kariere, kakovost poučevanja, motivacijo in znanje tujih jezikov. Po besedah ​​Klemenčičeve bo v prihodnosti naloga organizatorjev širiti in uporabljati visokokakovostne rezultate, ki jih dosegamo že danes.

Vir: sloveniatimes.com