Projekt Genom človeške ribice

Slovenski, kitajski in danski znanstveniki so sklenili sodelovanje, ki bo privedlo do pomembnega preboja na področju genomike. Dr. Duncan Yu, izvršni podpredsednik konzorcija BGI (Beijing Genomics Institute) in prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani sta 29. marca 2018 podpisala sporazum, ki naznanja začetek projekta določitve genskega zapisa človeške ribice.

Skupaj bodo določili celoten genski zapis človeške ribice, ki je kar petnajstkrat večji od človeškega genoma. Projekt bo v mnogočem oral ledino in bo preizkušal meje zmogljivosti najsodobnejših tehnologij, s tem pa bo zahteval tehnološke zmogljivosti, kakršnih v Sloveniji nimamo.

Z Univerze v Ljubljani bosta pri projektu sodelovali dve skupini biologov pod vodstvom prof. dr. Nine Gunde-Cimerman in prof. dr. Roka Kostanjška z Biotehniške fakultete (UL BF), ki bosta odgovorna za zagotavljanje vzorcev in biološko razlago pridobljenih podatkov. Kitajski inštitut BGI bo prispeval tehnične zmogljivosti in sodeloval pri analizah podatkov, Inštitut za regenerativno medicino Lars Bolund (Aarhus, Danska in Qingdao, Kitajska) pa bo poskrbel za interpretacijo podatkov v medicinskem kontekstu.

Rezultati tega sodelovanja bodo objavljeni v mednarodnih znanstvenih revijah in bodo predstavljali velik napredek v raziskavah človeške ribice.

Vir: uni-lj.si