Projekt KOKCOP

Projekt KOKCOP, ki se ga udeležuje tudi ŠC Velenje, je namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih jedi, gastronomske dediščine partnerskih držav, kot tudi predstavitev slovenske gastronomske dediščine, kulture omizja in obedovanja, zlaganja serviet v različne vzorce za svečane pogrinjke, spoznavanja vin in kulture pitja, koktajlov in drugih mešanih pijač, kave in kavnih napitkov. V projekt so povezane partnerske države Poljska, Turčija, Romunija, Italija, Francija in Slovenija.

Dijaki bodo na tedenski delavnici po različnih državah v spremstvu učiteljev pridobivali izjemne, neprecenljive izkušnje in strokovna znanja s področja gastronomije, kot tudi spoznavali način življenja in prehranjevanja tamkajšnjih ljudi.

Poleg strokovnih znanj in spoznavanja kulturne in gastronomske dediščine bodo dijaki ves čas obnavljali in dopolnjevali znanje tujega jezika − angleščine, izmenjavali izkušnje, kot tudi vzpostavljali nova meddržavna prijateljstva.

V vsaki državi obstaja zanimiv in kakovosten izobraževalni program s sodelovanjem strokovnjakov s področja gastronomije, kar je dodatna prednost tega projekta. V začetku decembra 2019 je bil projekt izveden na Poljskem; v študijskem letu 2019/2020 bo potekal tudi v Turčiji in Romuniji. Nadalje naj bi se v študijskem letu 2020/2021 odvijal v Italiji, Sloveniji in nazadnje tudi v Franciji.

Vir: scv.si