Prvo srečanje CEEPUS mreže Astro.CE na Univerzi v Novi Gorici

Center za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici je ta teden gostil prvo srečanje CEEPUS mreže Astro.CE: »Večglasniška astrofizika v osrednji Evropi«.

Na znanstveni delavnici je sodeloval 31 nadarjen študent in 16 raziskovalcev z Univerze v Beogradu, Univerze v Novem Sadu, Univerze v Banja Luki, Univerze na Reki, Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici. Med udeleženci srečanja so bili tudi gostujoči predavatelji z Univerze v New Yorku, Univerze Harvard, Univerze v Trstu in Mednarodne šole za napredne študije SISSA.

Tridnevno srečanje je potekalo med 13. in 15. majem 2019 v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Udeleženci so v obliki predavanj predstavili raziskave na področju vse bolj aktualne večglasniške astronomije, ki se odvijajo v osrednji Evropi.

Gostujoča predavateljica Glennys Farrar z Univerze v New Yorku je v torek, 14. maja 2019, predavala o svoji vpletenosti v raziskave na področju fizike delcev, kozmologije in temne snovi. Ta dan pa je v okviru znanstvenega večera predavala Christine Jones Forman z Univerze Harvard o raziskovanju nevidnega vesolja.

William Forman z Univerze Harvard je v sredo, 15. maja 2019, predstavil pomembnost supermasivnih črnih lukenj v središčih galaksij, pri čemer se je posvetil tudi nedavno fotografirani črni luknji v galaksiji M87.

Vir: ung.si