Распоред на културни настани 1. 7. – 7. 7. 2019

Отварање на Јулијанската летна градина: Свемирко

1.7, 21.00

Организатор: компанијата Капа

Место на одржување на настанот:  Летна сцена  Гала хал, Метелкова, Љубљана

Концерт на алтернативна и урбана музика во изведба на хрватската група Свемирко. Влез – 8,00-10,00 евра.

Чомпе (25 години)

2.7, 21.00

Организатор: Субарт фестивал

Место на одржување на настанот: Лајарјевата куќа, Крањ

Концерт на етно и џез музика во изведба на словенечката група Чомпе по повод 25 годишнината од нивната креативна работа. Влез – 15,00-18,00 евра.

Осмиот летен концерт на Тимотеј Косовинец со гостите

3.7, 19.30-20.30

Организатор: Тимотеј Косовинец

Место на одржување на настанот: Ботаничката градина на универзитетот во Љубљана, Ижанска улица 15, Љубљана

Концерт на разна музика. Настапуваат: Тимотеј Косовинец (гитара), Ана Јулија Млејник (виолина), Андреј Омејц (саксофон). Влезот е бесплатен.

Театар – Бруталисти

3.7, 21.00

Организатор: КУД Архитект

Место на одржување на настанот: Атриум кафе НУК, Турјашка 1, Љубљана

Комедија. Режисер: Јака Андреј Војавец. Играат: Јака Андреј Војавец, Урбан Логар. Влез – 10,00 евра.

Alicia Paulina Ocadiz Arriaga – Assemble Yourself

4.7, 20.00

Организатор: Танцов театар Љубљана

Место на одржување на настанот: Танцов театар Љубљана, Пријатељева 2

Авторска танцова претстава. Премиерен настап. Влез – 5,00-7,00 евра.

Квинтет Миа Жнидарич –  Со допир

5.7, 20.30

Организатор: Imago Sloveniae

Место на одржување на настанот: Стариот плоштад, Љубљана

Концерт на блуз и џез музика во изведба на квинтетот Миа Жиндарич. Настапуваат: Миа Жиндарич (вокал), Петер Угрин (виолина), Стив Клинк (клавир), Давид Јарх (труба), Роберт јукич (контрабас). Влезот е слободен.

Festival Woodland – изведувачи од Европа, Азија, Соединетите Американски Држави

6.7, 15.00

Организатор: Collegium Mondial Travel

Место на одржување на настанот: Пристава над Стично, Иванчна Горица   

Концерт на електронска денс музика (dance, techno, house…). Влез – 15,00 евра.

Предавањето е кратенка: постојана изложба

7.7, 10.00-18.00

Организатор: Словенечки етнографски музеј

Место на одржување на настанот: Словенечки етнографски музеј, Метелкова 2, Љубљана  

Изложба во сеќавање на познатиот словенечки лекар и заштитник Јакоб Кравчич. Влез – 3,00-6,00 евра.