Распоред на културни настани 13. 5. – 19. 5. 2019

100 години словенечки балет

13.5 – 13.6

Организатор: Цанкарев дом

Место на случување: Цанкарев дом, Прво лоби, Љубљана

Уметничка изложба. Автор: Даница Долинар. Влез: слободен.

Не заборавајте ги розите

13.5, 20.00

Организатор: Словенечки народен театар Драма, Љубљана

Место на случување: Мала драма, Љубљана

Драма. Влез – 15,00 ЕВРА.

Оскар Вајлд: Идеален сопруг

14.5, 19.30-21.00

Организатор: Шентјакобски театар Љубљана

Место на случување: Шентјакобски театар, Креков плоштад 2, Љубљана

Комедија според мотивите на истоименото дело на Оскар Вајлд од 1895 година. Режисер: Дејан Спасиќ. Влез – 7,00 ЕВРА.

Лајбах

15.5, 20.00

Организатор: Цанкарев дом

Место на случување: Цанкарев дом, Галусова сала, Љубљана

Концерт на мешовита музика во изведба на словенечката група Лајбах. Влез – 25,00, 35,00, 38,00 ЕВРА.

Иванов

16.5, 19.30

Организатор: Словенечки народен театар Драма, Љубљана

Место на случување: Голема сцена, Љубљана

Драма според истоимената пиеса на Антон Павлович Чехов од 1887 година. Влез – 8,00, 14,00, 16,00, 18,00 ЕВРА.

Морчиба

16.5, 20.00

Организатор: Центар за урбана култура Кино Шишка

Место на случување: Кино Шишка, сала Катедрала, Љубљана

Концерт на рок-музика во изведба на светски познатата британска група Морчиба. Влез – 25,00 ЕВРА (во претпродажба), 28,00 ЕВРА (на денот на настанот); 20,00 ЕВРА (за ученици, студенти, пензионери).

Отворање на летото 2019

17.5, 12.00

Организатор: Туризем Блед

Место на случување: Езерска променада, Блед

Кулинарски настан со голема музичка придружна програма. Влез: слободен.

Блузон Блуз Бенд

17.5, 22.00

Организатор: Кафе Сотеска

Место на случување: кафе Сотеска, Сотеска 8, Љубљана

Концерт на блуз и фанк музика во изведба на словенечката група Блузон Блуз Бенд. Влез: слободен.

Фламенко А Куердас

18.5, 20.00-22.00

Организатор: Друштво Трнфест

Место на случување: Центар за словенски култури Франце Прешерн, Љубљана

Концерт на етномузика. Влез – 12,00 ЕВРА (на денот на настанот), 10,00 ЕВРА (во претпродажба).

9. ден на градот

19.5, 9.00-20.00

Организатор: Љубљански дворец

Место на случување: Љубљански дворец, Плато 1, п.п. 72, Љубљана

Различни настани за целото семејство (изложби, презентации, работилници, тури). Влез: слободен.