Распоред на културни настани 17. 6. – 23. 6. 2019

Impronedeljek

17.6, 20.00

Организатор: Центар за урбана култура Кино Шишка

Место на одржување: Добра Вага, Љубљана

Концерт на алтернативна и урбана музика со учество на познатиот словенечки пијанист и композитор Роко Залокр. Влезот е слободен.

Пласидо доминго – Верди: Реквием

17.6, 20.00

Организатор: Фестивал Љубљана

Место на одржување: Глаусова сала, Цанкарев дом, Љубљана

Концерт на класична музика во изведба на хорот на Словенечката филхармонија и хорот на Опера и балет Љубљана, со учество на светски познатиот шпански тенор и диригент Пласидо Доминго.

Влез: 19,00 – 79,00 евра.

Џон Зорн – The Hermetic Organ

18.6, 21.00

Организатор: Цанкарев дом, 60. Џез фестивал Љубљана

Место на одржување: Глаусова сала, Цанкарев дом, Љубљана

Концерт за џез музика со учество на американскиот композитор, саксафонист и музички продуцент Џон Зорна. Влез: 8,00-10,00 евра.

Жаган Крајчан, Гашпер Куншек, Јан Крмељ: ХОРС

19.6, 20.00

Организатор: Центар за урбана култура Кино Шишка

Место на одржување: Куклен театар Марибор, Војанишки плоштад 2а Марибор

Авторска претстава со танци. Влез: 5,00 евра.

Летна ноќ

Линк: https://ljubljanafestival.si/event/poletna-noc-5/

20.6, 21.00

Организатор: Фестивал Љубљана

Место на одржување: Конгресен плоштад, Љубљана

Концерт на класична музика во чест на Марија Держај со учество на симфонискиот оркестар и Big Band РТВ Словенија, како и на познатите словенечки изведувачи: Нуша Дренда, Нина Странд, Хелена Благне, Ања Страјнар, Дарја Швајгер, Моника Авсеник, Ева Хрн и Ана Безјак. Диригент: Патрик Гребло. Влез:  9,00-49,00 евра.

Музички фестивал – Fête de la musique

21.6, 9.00-22.00

Организатор: Јуни во Љубљана

Место на одржување: на различни локации во градот Љубљана

Музички фестивал – фестивал на улична музика.  Влезот е слободен.

Жетва и клетва

22.6, 20.00

Организатор: SNG Drama Љубљана

Место на одржување: Лева сцена, SNG Drama, Љубљана

Драма. Играат: Ева Стражар, Урбан Кунтарич (автор на текстот). Влез: 7,00 евра.

Алан Форд го трча почесниот круг

23.6, 11.00

Организатор: Народна галерија

Место на одржување: Народна галерија, Цанкарева 20, Љубљана

Изложба на стрипови. Кустос: Соња Јуван. Влез: 3,00-5,00 евра.