Распоред на културни настани 18. 3. – 24. 3. 2019

Продадената невеста

18.3, 11.00

Организатор: Словенечки народен театар, Опера и балет Љубљана

Место на одржување: Словенечки народен театар, Опера и балет Љубљана

Опера според мотивите на истоименото дело на познатиот чешки композитор, пијанист и диригент Беджих Сметана (1866).

Влез – 9.50 евра.

Забрањено пушење во Шишка

19.3.2019 20.00

Организатор: Центар на урбаната култура, Шишка

Место на одржување: Кино Шишка, сала Катедрала, Љубљана

Концерт на алтернативна и рок музика во изведба на познатата хрватска група Забрањено пушење. Влез – 17.00 евра (за пензионери, студенти, ученици – 13.60 евра).

Концерт: Зајтрк

20.3, 20.00-22.00

Организатор: Клуб Дактари

Место на одржување: Клуб Дактари, Клеков плоштад 7, Љубљана

Концерт на мешана музика во изведба на групата Зајтрк. Влез слободен.

70 години мистерија

21.3, 20.00

Организатор: Куклен театар, Љубљана

Место на одржување: пред книжарницата ЛГЛ, Љубљана

Настан за деца: звучно-визуелно патување низ историјата на словенечката кукларска уметност. Влез – 10.00 евра (вклучена екскурзија низ Куклениот музеј и Куклениот театар на Љубљана; а исто така и возење со жичарница).

Книгите оставаат трага во мене

22.3, 10.00

Организатор: Локална книжарница Љубљана

Место на одржување: Книжарница „Отон Жупанчиќ“, Керсникова улица 2, Љубљана

Читачки клуб. Читање на книгата на Томо Подстеншек „Хартија, камен, ножици“. Влез слободен.

Африканско сонце

23.3, 10.00

Организатор: СиТи Театар БТС

Место на одржување: СиТи Театар БТС, Љубљана

Играно-куклен мјузикл со жива музика. За деца од 3 години. Траење: 35-40 минути. Влез – 6.00 евра.

Шпела Шубиќ: Живот со вода – јужен крај на Љубљана

24.3, 11.00-12.00

Организатор: Музеј на архитектура и дизајн

Место на одржување: Музеј на архитектура и дизајн, град Фужине, Патот на Фужине 2, Љубљана

Водна екскурзија на локалниот парк Љубљанско барје. Влез – 3.50 евра (за студенти – 2.00 евра, за семејства – 6.00 евра).