Распоред на културни настани 20. 5. – 26. 5. 2019

Resno moteni

20.5, 19.30-21.00

Организатор: Шентјакобски театар Љубљана

Место на одржување: Шентјакобска сцена, Љубљана

Комедија. Автор: Лорен Бафе. Режија: Јернеј КОбал. Влез – od 7,00 ЕВРА.

Камаерн оркестар Франц Лист во Нова Горица

20.5, 20.15-22.15

Организатор: Беласјев институт

Место на одржување: Културен дом Нова Горица

Концерт на класична музика во изведба на Камерниот оркестар Франц Лист од Будимпешта, за кој се вели дека е еден од најдобрите камерни оркестри на светот. Влез – 15,00 ЕВРА (на денот на настанот), 10,00 ЕВРА (во претпродажба).

Пролетна 10-ка во Тобачна #14 – Вечер на отворен микрофон

21.5, 21.00-22.30

Организатор:10ка, клуб на смеењето

Место на одржување: 10KA клуб на смеењето, Мала улица 5, Љубљана

Стендап. Настапуваат: Никита Сергеев, Андреј Подбевшек, Рок Стреховец, Елдар Омерчиќ, Марк Џамастагиќ. Влезот е бесплатен (доброволен придонес).

Њу свинг квартет/Госпел-вечер

22.5, 20.00-22.30

Организатор: Сламич ДОО, Љубљана

Место на одржување: Кафе Сламич, Керсникова улица 1, Љубљана

Концерт на џез и блуз музика во изведба на Њу свинг квартет: Ото Пестнер (вокал), Томаж Козлевчар (вокал, клавир), Дар Херинг (вокал), Маријан Петан (вокал). Влез – 15,00 ЕВРА.

Три верзии на простор, 2019

23.5, 20.00

Организатор: Бункер

Место на одржување: Стара месна електрана – Електро Љубљана, Сломшкова улица 18, Љубљана

Танцова претстава по мотивите на играта „Три верзии на живеењето“ («Trois versions de la vie») на француската писателка Јасмин Реза. Влез – 10,00 ЕВРА, за пензионери, ученици, студенти – 7,00 ЕВРА.

Емануеле Алдрованди АЛАРМИ!

24.5, 19.30-21.00

Организатор: Словенечки народен театар Целје

Место на одржување: Словенечки народен театар Целје

Драма на италијанскиот автор Емануеле Алдрованди. Премиерна изведба во Словенија. Режија: Нина Рамшак. Влез – 13,00-18,00 ЕВРА.

Фотосаем 2019

25.5, 9.00-16.00

Организатор: Агенција Гласилка

Место на одржување: Стопански изложбен центар, Љубљана

Традиционален саем на фотоапарати и на фотографска опрема. Влез – 3,00 ЕВРА.

Фестивал на крањскиот колбас

25.5, 11.00-21.30

Организатор: Јавеа установа Сточје Медводе

Место на одржување: Вашки плоштад на на Збиљски добреви, Збиље (кај Љубљана)

Традиционален кулинарски настан на Збиљското езеро (во близина на Љубљана). Дегустациска порција чини 1,00 ЕВРО. Влезот е бесплатен.

На работ: визуелната уметност на Кралство Југославија (1929-1941)

26.5, 11.00-12.00

Организатор: Модерна галерија

Место на одржување: Модерна галерија, Цанкарева улица 15, Љубљана

Меѓународна ликовна изложба: Кустос: Марко Јенко. Влез – 5,00 ЕВРА (за пензионери, ученици, студенти – 2,50 ЕВРА).