Распоред на културни настани 27. 5. – 2. 6. 2019

Посветување на пролетта

27.5, 21.00

Организатор: Куклен театар Љубљана, Креков плоштад 2, Љубљана

Место на одржување: Сцена под ѕвездите, Креков плоштад 2, Љубљана

Балет на рускиот композитор Игор Стравински. Влез – 5,00 ЕВРА.

Етно ритми, танц и вино

28.5, 19.00

Организатор: Баласиев институт, Барверска патека 8., Љубљана

Место на одржување: Balassijev Inštitut, Барверска патека 8., Љубљана

Танцова работилница. Водител – Марија Кецк. Влезот е слободен.

Торул

29.5, 20.00

Организатор: Центар за урбана култура Кино Шишка, Плоштад на прекуморските бригади 3, Љубљана

Место на одржување: Центар за урбана култура Кино Шишка, Плоштад на прекуморските бригади 3, Љубљана

Концерт на алтернативна и урбана музика во изведба на словенечката група Торул. Влез – 10,00-12,00 ЕВРА.

Ајда Стина Турек и Герсон Егуигерн – O Encontro

30.5, 20.00

Организатор: КУД Б.А.Л.

Место на одржување: Клуб Блуноут, Љубљанска улица 72, Домжале

Концерт на џез музика со учество на словенечката пеачка Ајда Стина Турек и еквадорскиот пеач, виолинист и виолист Герсон Егуигерн. Влез – 15,00 ЕВРА.

Фазфестивал

31.5, 19.30

Организатор: Друштво Капа, Масарикова улица 24, Љубљана

Место на одржување: Гала сала, Масарикова улица 2, Љубљана

Концерт на алтернативна и урбана музика со учество на групите Црви (Србија), Догс и Кавала (Србја) и Ејминг фор Енрике (Норвешка). Влез – 12,00-25,00 ЕВРА.

Ден на липицаните во Бохињ

1.6, 20.00

Организатор: ТД Бохињ. Рипчев лаз 48, Бохињско езеро

Место на одржување: Под Скалцо, Рипчев лаз

Културен настан – Ден на липицаните, посветен на традицијата на одгледувањето коњи во Словенија. Влезот е слободен.

Јунски излет во Тиволи

2.6, 9.00

Организатор: Музеј на природата на Словенија, Прешернова 20, Љубљана

Место на одржување: Парк Тиволи, Љубљана

Орнитолошки излет. Влезот е слободен. За повеќе информации: 041 513 440 (Даре Фекоња).