Распоред на културни настани 3. 6. – 9. 6. 2019

Моќните старатели од минатото: замоци во Словенија

3.6 – 17.11

Организатор: Љубљански град, Градско плато 1, Љубљана

Место на одржување: Каземате, Љубљански град, Љубљана

Тематска изложба посветена на историчарот и конзерватор д-р Инан Стопар. Влез – 4,00-6,00 ЕВРА.

Пролетна 10КА во Тобачна #16 / 10 – 100

4.6, 21.00

Организатор:10KA клуб на смеата, Мала улица 5, Љубљана

Место на одржување: 10KA клуб на смеата, Мала улица 5, Љубљана

Стендап. Настапуваат: Рок Бохинц, Марк ГемаСтајлс, Каја Грозина. Влез – доброволен придонес.

Крек Клауд

5.6, 20.00

Организатор: Центар за урбана култура Кино Шишка, Плоштад на прекуморските бригади 3, Љубљана

Место на одржување: Кино Шишка, сала Комуна, Плоштад на прекуморските бригади 3, Љубљана

Концерт на алтернативна и урбана музика во изведба на канадската група Крек Клауд. Влез – 8,00-12,00 ЕВРА.

Кинопроекција на филмот Соларис и разговор за науката

6.6, 20.00

Организатор: Завод Радио Штудент

Место на одржување: Словенечка кинотека, Миклошичева 28, Љубљана

Проекција на филмот „Соларис“ на Андреј Тарковски и разговор за изгледите за наслеување на Марс и за патување по вселената. Влезот е бесплатен.

Салса фестивал

7.6, 21.00

Организатор: Љубљански град, Градско плато 1, Љубљана

Место на одржување: Хостел Целица, Метелкова 8, Љубљана

Танцов фестивал (бачата, кизомба, салса). Влез – 10,00 ЕВРА.

Оперска вечер на Панорама

8.6, 20.30

Организатор: Арсана

Место на одржување: Археолошки парк Панорама, Птуј

Концерт на класична музика во изведба на симфонискиот оркестар на Словенечкиот народен театар Марибор. Диригент: Симон Кречиќ. Влезот е слободен.

Филхармониски оркестар на Луксембург (Orchestre Philharmonique du Luxembourg)

9.6, 20.00

Организатор: Цанкарев дом, Прешернова 10, Љубљана

Место на одржување: Цанкарев дом, Галусова сала, Прешернова 10, Љубљана

Концерт на класична музика во изведба на Филхармонискиот оркестар на војводството Луксембург. Диригент: Густав Гимено. Солист: Јуја Ванг (клавир). Влез – 25,00, 38,00, 52,00, 62,00 ЕВРА.