Распоред на културни настани за периодот: 07.10.2019 – 13.10.2019

Патување по понеделниците во Целица: Мексико и Белизе

07.10, 19:00 часот

Организатор на настанот: Хостел Целица, телефон: +386 51 495 599

Место на одржување на настанот: Хостел Целица, Метликова 8, Љубљана.

Предавање за патување во Мексико и Белизе. Предавач: Андреја Авбешек. Влезот е бесплатен.

Професор доктор Светлана Слапшак: Како во антиката се пренесувале секојдневните новости?

08.10, 19:00 часот

Организатор на настанот: Цанкарев дом, телефон: (01) 241 71 00

Место на одржување на настанот: Цанкарев дом, Прешернова 10, Љубљана.

Предавање за механизмите за пренесување на информации во атинската демократија и во древниот Рим. Влезот чини: 8,00 евра.

Официјален тренинг со коњи од сортата (липицианер)

09.10, 11:00-11:45 часот

Организатор на настанот: Kobilarna Lipica

Место на одржување на настанот: Kobilarna Lipica, Липица 5, 6210, Сежана.

Културен настан. Влезот чини: 21,00 евра (за возрасни); 10,00 евра (за деца и ученици – од 6 до 18 години); 1,00 евра (за деца до 5 години); 53,00 евра – чини семејниот билет (за 2 возрасни и до 3 деца). За повеќе информации јавете се на телефонскиот број: (0)5 739 16 96, или напишете на следната електронска адреса: info@lipica.org.

Театарска прошетка по трагите на словенечкото драмско здружение

10.10, 16:30-18:00 часот

Организатор на настанот: Словенечки драмски институт, телефон: 01 241 5800

Место на одржување на настанот: Словенечки драмски институт, Местни трг, Љубљана.

Културен настан во рамките на Деновите на европското културно наследство 2019. Влезот е бесплатен. За повеќе информации напишете на следната електронска адреса: sandra.jenko@slogi.si.

Промоција на „Приказната за Липец“

11.10, 15:00-16:00 часот

Организатор на настанот: Kobilarna Lipica

Место на одржување на настанот: Kobilarna Lipica, Липица 5, 6210, Сежана.

Културен настан. Влезот чини: 23,00 евра (за возрасни); 12,00 евра (за деца и ученици – од 6 до 18 години); 1,00 евра (за деца до 5 години); 59,00 евра чини семејниот билет ( за 2 возрасни и до 3 деца). За повеќе информации јавете се на телефонскиот број: (0)5 739 17 08 или напишете на следната електронска адреса: info@lipica.org.

Музика во живо и танци во ресторанот Via Bona

12.10, 20:00-00:00 часот

Организатор на настанот: Ресторанот – klub Via Bona, телефонски број за резервација на маса: +386 41 843 303

Место на одржување на настанот: Ресторан Via Bona, Тбилијска 59, Љубљана.

Забавен настан. Влезот е бесплатен, порачувањето на храна е по желба.  

Техничкиот музеј на Република Словенија ги отвора своите врати!

13.10

Организатор на настанот: Техничку музеј на Република Словенија, телефон: +386 (0)1 750 66 70

Место на одржување на настанот: Технички музеј на Република Словенија, Бистра кај Врхник.

Културен настан . Влезот чини: 6,50 евра (за возрасни); 4,00 евра (за пензионери, студенти, ученици); дополнителни попусти за групи.