Распоред на културни настани за периодот: 30.09. – 06.10.2019

Размена на облека и книги

30.9, 17:30-20:00

Организатор на настанот: Торма, организација на настани, +386 (0)31 379 926.   

Место на одржување на настанот: Градини кај козолец, Подутик, Љубљана.

Социјален настан. Влезот е слободен. Повеќе информации на следната електронска адреса: mateja.hren@siol.net, events@kucha.si.

Доктор Бојан Ѓуриќ: Уметноста на римските саркофази и нивната изработка во регионот помеѓу Алпите и Карпатите

1.10, 18:00-19:00

Организатор на настанот: Народен музеј на Словенија – Метелкова.

Место на одржување на настанот: Народен музеј на Словенија – Метелкова, Маистрова улица 1, Љубљана, (01) 24 168 00.

Предавање на професорот по археологија на филозофскиот факултет на универзитетот во Љубљана доктор Бојан Ѓуриќ од циклусот „Прв вторник во месецот“. Предавањето е дел од придружната програма на изложбата Roma Aeterna. Влезот е слободен.

Прошетка по театарот: историја на словенечкиот театар

2.10, 16:30-17:30

Организатор на настанот: Словенечки театарски институт, 01 241 5800.

Место на одржување на настанот: Словенечки театарски институт, Местен плоштад 17, Љубљана.

Екскурзија низ изложбата посветена на почетоците и развојот на театарската уметност во словенија. Постар куратор – Теа Рогел. Влезот е слободен.

Ден на отворени врати и школа за фрлање секири

3.10, 18:00-00:00

Организатор на настанот: Секиромет – Axe Throwing Europe, +386 (0) 40 87 87 38.

Место на одржување на настанот: секиромет – Axe Throwing Europe, Кајухова 35, Љубљана.

Спортски настан. Цена: првите 15 минути – бесплатно, потоа – 10,00 евра. На програмата – турнир. За гостите е предвидена рок-музика и богат избор на точено пиво. Повеќе информации на следната електронска адреса: info@axe-throwing.si.

Жива музика и танци во ресторанот Via Bona

4.10, 20:00

Организатор на настанот: Ресторан-клуб Via Bona, (01) 546 16 57.

Место на одржување на настанот: Ресторан Via Bona, Тбилиска 59, Љубљана.

Танцов настан. Влезот е слободен. Резервација на маса за вечера на следниот телефонски број: 041 843 303.

Фестивал на чили

5.10, 10:00-19:00

Организатор на настанот: Лепа Жога, 01-4323109.

Место на одржување на настанот: Лепа Жога, Целовшка 43, Љубљана.

Кулинарен настан. Презентација на водечките дистрибутери на прехранбени производи и сосови од чили-пиперка, а исто така и јадења, џемови, лимонада и пиво со пиперка од изложувачите. Влезот е слободен.

Скротување на електриката – експериментите на Никола Тесла

6.10, 16:00-17:00

Организатор на настанот: Технички музеј на Словенија, +386 (0)1 750 66 70.

Место на одржување на настанот: Технички музеј на Словенија, Бистра кај Врхника.

Културен настан. Влез – 4,00 евра (влезот за пензионери, студенти, ученици), 6,50 евра (полна цена). Повеќе информации на следната електронска адреса: info@tms.si.