Razstava Stanko Kristl

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na Fužinskem gradu se je odprla razstava Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor. Razstava je na ogled do 30. septembra 2018.

Razstava nadaljuje serijo monografskih razstav MAO, ki predstavljajo najpomembnejše arhitekte in oblikovalce 20. stoletja v Sloveniji, z razstavo pa dela Stanka Kristla postajajo del nacionalne zbirke arhitekture.

Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, vizionar, akademik, sodi danes med najvidnejše slovenske arhitekte. Njegova dela so Univerzitetni klinični center ter Vrtec Mladi rod v Ljubljani in Osnovna šola Franceta Prešerna v Kranju.

Razstava kustosov Tadeja Glažarja, Tine Gregorič in Maje Vardjan predstavlja bogati univerzum arhitekta in je organizirana v štiri tematske sklope: Bivanje, Šolanje, Zdravje in Spomin. Osnovana je na podlagi večletnega raziskovanja arhitektovega osebnega arhiva ter tudi s pomočjo dodatnih virov in pogovorov z arhitektom. Originalni načrti in risbe iz njegovega arhiva so dopolnjeni s serijo posebej za razstavo izdelanih maket, diagramov in veliko formatnih barvnih fotografij.

Vstopnina je 3 eur. Na ogled vabijo študente arhitekture Univerze v Mariboru in Univerze v Ljubljani. Več o razstavi na mao.si.

Vir: fgpa.um.si