Rektorji slovenskih univerz bi imeli novo ministrstvo

Rektorji treh slovenskih univerz, ki so se danes zbrali na rektorski konferenci v Vipavi, so sprejeli pobudo, da se v prihodnji vladi ustanovi ministrstvo za razvoj, ki bi pokrivalo področja znanosti, inovacij, visokega šolstva, tehnologij in informacijskih tehnologij. Pobudo bodo poslali vsem političnim strankam.

Sicer pa so rektorji ljubljanske, primorske in novogoriške univerze sprejeli izhodišča za pripravo nove zakonodaje o univerzi. Izhodišča poudarjajo predvsem avtonomijo univerze, izbiro pri notranji ureditvi, pri izbiri študijskih programov in drugo. Rektorji bi radi pripravili sodoben zakon, ki bo omogočal univerzam bolj avtonomen razvoj in bo veljal več časa, da ga ne bo potrebno popravljati vsakih nekaj let.

Rektorji so se pogovarjali tudi o tem, da bi v rektorsko konferenco sprejeli nove članice. Vendar niso sprejeli nobenih sklepov, tako da so odločanje o tej temi prestavili na naslednjo sejo rektorske konference.

Rektorji so na današnji seji sprejeli tudi nov poslovnik, saj je bil dosedanji že nekoliko zastarel in potreben »osvežitve«.

Vir: primorske.si