Rektorji slovenskih univerz potrdili predlog ustanovitve Dneva slovenskih univerz

V petek, 27. septembra 2019, je na Univerzi v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekalo 8. redna seja Rektorske konference Republike Slovenije pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici.

Rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je na seji Rektorske konference predstavil predlog o ustanovitvi Dneva slovenske univerze, ki naj bi ga obeleževali 23. julija. Na ta dan je bila sicer ustanovljena Univerza v Ljubljani in ima nekakšen simbolični pomen univerze pri razvoju države. Predlog podpirajo tudi ostale tri univerze.

Rektorji so govorili tudi o pobudi vlade, da bi ustanovili Center znanosti. Postavljen naj bi bil v Ljubljani, vendar rektor ljubljanske univerze izpostavlja, da to ne bo center, ki bo promoviral znanost v Ljubljani, pač pa bo promoviral znanost celotne Slovenije.

Na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije pa so obravnavali tudi predlog o ponovni vključitvi športne vzgoje v univerzitetne programe. Nekateri so jo kljub temu, da športne vzgoje visokošolski programi po uvedbi bolonjskega sistema izobraževanja niso več vključevali, še vedno obdržali. Predlogu so univerze naklonjene, o tem pa bodo verjetno pred končno odločitvijo še razpravljali.

Vir: ung.si