Репертоар на културни настани 31 декември 2018 – 6 јануари 2019

Дочек на Нова година на отворено

31 декември, 21.00 часот

Организатор: Градска општина Љубљана, Mestni trg 1, Ljubljana, 01 306 10 00

Место на настанот: Kongresni trg, Trg francoske revolucije, Mestni trg, Pogačarjev trg, Ljubljana

Традиционален настан на главниот плоштад во Љубљана – дочек на Нова година. Настапуваат: Anabel, Nika Zorjan и по полноќ: Victory. Влез: слободен.

Голем дочек на Нова година во Марибор

31 декември, 21.00 часот

Организатор: Туристичко-информативен центар Марибор, 02 234 66 11

Место на настанот: Trg Leona Štuklja, Maribor

Традиционален празничен настан на главниот плоштад во Марибор – дочек на Нова година. На новогодишниот концерт ќе настапат: Nuša Derenda (во 21.30 часот) и групата Pop design (во 00.30 часот). Влез: слободен.

Новогодишен концерт

1 јануари 2019, 18.00 часот

Организатор: Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana, 01 241 71 00

Место на настанот: Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Prešernova 10, Ljubljana

Концерт на класична музика во изведба на оркестарот на Словенечката филхармонија. Диригент: Philipp von Steinaecker. Солистка: Nika Gorič, сопран. Програма: Jacques Offenbach, Franc von Suppé. Влезница: 19 – 32 EUR.

Obudi zmaja

2 јануари, 17.00 часот

Организатор: Ljubljanski grad, Grajska planota 1, p.p. 72, 01 306 42 93

Место на настанот: Grajsko dvorišče, Ljubljanski grad, Grajska planota 1, p. p. 72, Ljubljana

Архитектурна проекција / 3D mapping. Влез: слободен.

Decembrrr: Maja & Bole Quartet

3 јануари, 20.00 часот

Организатор: Tobačna, Tržaška cesta 2, Ljubaljana, 0591 30949

Место на настанот: Čin Čin Tobačna, Tržaška 2, Ljubljana

Концерт на мешана музика. Изведба на акустични верзии на различни светски хитови. Настапуваат: Maja Matić (вокал), Bogdan Spasić (гитара и вокал), Nenad Patković (гитара), Đorđe Bubnjević (кахон). Влез: слободен.

Almin Zrno: Apologija Erosa

4 јануари – 19 јануари

Организатор: Galerija Fotografija d.o.o., Levstikov trg 7, Ljubljana, 041 664 357

Место на настанот: Galerija Fotografija, Levstikov trg 7, Ljubljana

Авторска изложба на фотографии на Алмим Зрно: Апологија на Ерос. Влез: слободен.

Klemen Slakonja in Big Band RTV Slovenija

5 јануари, 20.00 часот

Организатор: Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana, 01 241 71 00

Место на настанот: Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Prešernova 10, Ljubljana

Концерт на мешана музика со учество на познатиот словенечки актер, пејач, телевизиски водител и одличен имитатор Клемен Слакоња и на неговиот пријател Тадеј Тош, како и на Big Banda RTV Slovenija (диригент – Лојзе Крањчан). Влезница: 15 – 26 EUR.

Glenn Miller Orchestra

6 јануари, 19.00 часот

Организатор: Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana, 01 241 71 00

Место на настанот: Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Prešernova 10, Ljubljana

Концерт на мешана музика во изведба на легендарниот оркестар Glenn Miller (САД). Легендарниот Glenn Miller Orchestra, комплетен микс на поп, џез и рок музика и вистинско музичко уживање за сите љубители на одлична музика, е еден од најомилените оркестри на светот. Само во Европа овој оркестар имал повеќе од 5000 концерти и публика од приближно 5 милиони гледачи. Влезница: 26 – 39 евра.