Rezultati tekmovanja AJKTM 2018

V petek, 11.5.2018 ob 13.00 uri, se je v dvorani Boruta Pečenka na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM) odvijala zaključna prireditev 9. mednarodnega tekmovanja v izdelovanju mostov iz špagetov. Letošnja prireditev je bila najuspešnejša doslej, saj si je porušitve mostov prišlo pogledat več kot 200 študentov, profesorjev in ostalih gostov.

Na tekmovanju je bilo 24 ekip iz univerz in srednjih šol ter 7 ekip iz osnovnih šol, ki so v petek, 11. maja, tekmovali na mini AJKTM tekmovanju.

Zmagovalni most je zasnovala ekipa iz Facultatea de Constructii iz Romunije z imenom »Ez nemPiskóta«. Dosegli so novi rekord porušitve, saj je zmagovalni most dosegel 112,04 kg obremenitve pri razponu mostu 100 cm in masi 1400 g.

Drugo mesto je dosegla ekipa »Ez Nempiskóta« iz Facultatea de Constructii iz Romunije, katere člani so bili Bács Béla, Vécsi Timea, Deac Norbert-Örs. Njihov most je prenesel 102,47 kg obremenitve.

Tretjo mesto je s 69,56 kg obremenitve zasedel most ekipe »Podporniki« iz FGPA UM, katero so sestavljali Mitja Madjar, Urška Červan in Gašper Vogrin.

Četrto mesto je s 59,15 kg obremenitve zasedel most ekipe »Picamafija« iz ŠC Krško-Sevnica, katero so sestavljali Ana Preskar, Lenart Kolić in Gašper Sara Colarič.

Peto mesto je s 57,32 kg obremenitve zasedel most ekipe Bridge Meisters FGPA UM, katero so sestavljali Alex Želj, Miha Vodeb in Aljaž Levstik.

Nagrado za najlepši most po izboru publike in strokovne žirije je dobila ekipa »Gabeto Bridge« iz ŠC Krško-Sevnica, v zasedbi Tomislav Haring, Gašper Zlobko in Benjamin Bogovič.

Celotno tekmovanje je skozi vse tri dni obiskalo več kot 400 obiskovalcev ter veliko predstavnikov domačih kakor tudi nekaj tujih podjetij.

Udeležene univerze in srednje šole na AJKTM tekmovanju:

 1. Univerza v Mariboru,
 2. Univerza v Ljubljani,
 3. Univerzitet u Beogradu,
 4. Sveučiliste Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
 5. Sveučilište u Splitu,
 6. Univerzitet u Tuzli
 7. Technische Universität München,
 8. Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
 9. Tallinna Tehnikakorgkool,
 10. Gimnazija Celje-Center,
 11. Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor,
 12. Šolski center Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola,
 13. Šolski center Velenje Strojna šola,
 14. Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana.

Udeležene osnovne šole na mini AJKTM tekmovanju:

 1. OŠ Miklavž na Dravskem polju,
 2. OŠ Rogaška Slatina,
 3. OŠ Mladika Ptuj,
 4. OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec,
 5. OŠ Gustava Šiliha Laporje,
 6. OŠ Janka Glazerja Ruše 1,
 7. OŠ Janka Glazerja Ruše 2.

Vir: fgpa.um.si