Saint-Gobain’s Multi Comfort Student Contest

V petek, 12. aprila 2019, je na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru potekal nacionalni izbor prve stopnje natečaja Saint-Gobain’s Multi Comfort Student Contest. Na nacionalnem izboru v Sloveniji je natečaj prvič potekal s podporo Univerze v Mariboru, FGPA, kjer je projekt vodila izr. prof. dr. Vesna Žegarac Leskovar v sodelovanju s prof. dr. Miroslav Premrovom, gostujočim profesorjem Wernerjem Nussmulerjem in izr. prof. dr. Metko Sitar. Pri izvedbi projekta sta sodelovali tudi asistentki Maja Žigart in Nataša Šprah.

V sklopu predmetov Studio – Trajnostna stavba in Trajnostni koncepti načrtovanja stavb so študentje izdelali projektne rešitve za urbano oživitev severovzhodnega predela Milana v okolici podzemne postaje Crescenzago po merilih Saint-Gobain Multi Comfort trajnostnega razvoja in energetske učinkovitosti ter inovativnih vizij prihodnosti tega območja, ob upoštevanju regionalnega konteksta.

Žirija je podelila tri nagrade in izbrala zmagovalni projekt, ki bo Slovenijo predstavljal na mednarodnem tekmovanju med 5. in 8. junijem 2019 v Milanu. To je projekt »CITTA BIANCA – clear to feel« (avtorici – Sanja Špindler in Ivana Vuković).

Mednarodno tekmovanje za študente arhitekture in gradbeništva že 15. leto zapored poteka pod pokroviteljstvom in organizacijo koncerna Saint-Gobain, letos pa se mu pridružuje tudi občina Milano. Gre za dvostopenjsko tekmovanje, ki poteka na lokalni (april 2019) in mednarodni ravni (junij 2019). 2.200 študentom iz 28 držav ponuja odlično praktično izkušnjo priprave konkretnega projekta ob uporabi trajnostnih rešitev koncerna Saint-Gobain.

Источник: fgpa.um.si