Satelit TRISAT pripravljen na polet v vesolje

Satelit TRISAT je pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma 9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA.

Člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in raziskovalci podjetja SkyLabs d.o.o. so v petek, 5. julija 2019, v čisti sobi fakultete v Mariboru uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita TRISAT, ki ga poganja platforma NanoSky I podjetja SkyLabs.

Satelit je bil nato dostavljen v Delft na Nizozemskem, kjer je bil 8. julija 2019 s strani ekipe TRISAT integriran v izmetni nosilec v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space. Satelit TRISAT je tako pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma 9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA.

Integracijo na Nizozemskem je organiziralo italijansko podjetje SAB Launch Services, ki je po podpisu pogodbe o izstrelitvi satelita TRISAT z Univerzo v Mariboru odgovorno za njegovo utirjenje.

Ekipa TRISAT je dobila kompliment od nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space glede nivoja kvalitete priprave satelita in njegove integracije.

Vir: feri.um.si