Се одржува регрутирање за студентската зимска школа за разработка на онлајн решенија врз основа на рамката Angular 2

Во период од 20 до 22 февруари 2019 година во Жаљце ќе се одржат предавања во рамките на зимската школа, посветена на разработка на онлајн решенија на база на рамката Angular 2. Организатори се Институтот за информатика на факултетот за електротехника, компјутерски науки и информатика на универзитетот во Марибор и центарот за разработка на информациско – комуникациски технологии Савиња Жалец.

Предавањата ќе се одржат во просториите на наведениот Центар. Во текот на зимскта школа студентите ќе се запознаат со средината на Node.JS, рамката Express и nosql базата на податоци MongoDB.

Пријавите се примаат до четврток, 14 февруари 2019 година. Детали (распоред, место на одржување и список на избрани кандидати) ќе бидат објавени во петок, 15 февруари 2019 година.

Имајќи во предвид дека местата се ограничени, организаторите го задржуваат правото на избор на кандидатите. Од нив се бара занаење на основните веб технологии: HTML5, CSS и JavaScript.

Да додадеме дека Angular – е едена од најпопуларните рамки за разработка на еднострани веб апликации. Тој е основан на признаени напредни практики вклучувајки ги и новините како што се јазикот TypeSprit, и дозволува брзо и лесно да се разработат сложени он лајн решенија. Во комбинација со другите средства за разработка и реализација – Node.JS, Express и MnogoDB- тој образува така наречено комплексно решение (full stack) за разработка на веб апликации.

Подетално Програма Информации

Извори: feri.um.si, sites.google.com