Се покануваат студентите од Новиот универзитет на конкурс за спортските арбитражни спорови во суд

SportLex – Спортскиот институт во Љубљана во соработка со универзитетот од Љубљана  организира конкурс за спортски арбитражни спорови во суд (SLAM – Sports Law Arbitration Moot). Основната цел на проектот е да ја доведе спортската правна идеја  до студентите, а исто така да се обезбеди нивно учество во етапната практика, особено во реалното спортско арбитражно работење.

Формат на конкурсот:

  1. сите тимови (максимум – 24) ќе добијат една иста задача. За подготовка на писменото решение ќе имаат на располагање два месеци;
  2. најдобрите четири тимови ќе бидат поканети на полуфиналето, коешто ќе се одржи во Љубљана на 07-ми и 08-ми мај 2020 година.

Некои до светски познатите арбитри (Антонио Ригоци, Улрих Хас, Морис Курвуазје, Деспина Мавромати и Алеш Галич) веќе го подтврдија своето присутство во финалето.

Пријавите за учество на конкурсот треба да се достават не подоцна од 27-ми јануари 2020 година.

Подетално за конкурсот

Извор: epf.nova-uni.si