Се покануваат студентите од словенечките универзитети да земат учество на деветата конференција Model ASEM

Се покануваат студентите од универзитетите во Република Словенија да земат учество на деветата конференција Model ASEM – младинска конференција, која што се одржува во формат на симулација на средби на министрите за надворешни работи од земјите од Азија и Европа. Конференцијата на која земаат учество студенти од 51 земја од светот се одржува со цел да се подобрат дипломатските вештини, развојот на уметноста во водењето преговори, стекнување со искуство за настап пред поголема публика.    

Настанот ќе се одржи од 11-ти до 16-ти декември 2019 година во Мадрид паралелно со 14-та средба на министрите за надворешни работи ASEM[*].

Пријавите за учество се доставуваат до понеделник, 12-ти август 2019 година, на следниот линк.

Критериуми за учество: државјанство од една од земјите на ASEM; возраст од 18 до 30 години; статус на студент од било која студиска програма на било кое ниво на образование; одлично владеење на англискиот јазик; интерес за меѓународна политика и соработка на земјите од Азија и Европа.

Критериуми за избор: оригиналноста на мотивациското писмо; квалитетот на аргументите и презентацијата; искуство од учество на слични настани.  

Програма Подетално Информации

Извор: gea-college.si

[*] Информации 2ТМ:

ASEM (ASEM — Asia-Europe Meeting) — Форум „Азија — Европа“ — меѓународна организација, која што ги обединува земјите од Источна Азија и Европа. Во АСЕМ влегуваат 51 држава, на кои што отпаѓаат 2/3 од светската трговија и околу 60 % од светското бруто производство и 2 меѓународни регионални организации. Помеѓу земјите учесници во организациите се: Австрија, Германија, Индија, Казакстан, Кина, Полска, Русија, Словачка, Словенија, Хрватска, Чешка. Самитите на организациите се посветени на разгледување на прашањата од меѓународните односи, економијата, финансиите, животната средина, образованието.