Се покануваат студентите од словенечките универзитети да земат учество во програмата за летно работење во европските суперкомпјутерски центри

Во тек е приемот на пријави за учество во програмата за летно работење во европските суперкомпјутерски центри PRACE Poletje superračunalništva 2020 (Summer of HPC). Се покануваат студентите од сите студиски програми и специјалности, коишто сакаат да го поминат летото во странство во еден од европските суперкомпјутерски центри, коишто ги интересира програмирање, се стремат да ги подобрат своите вештини и користејќи визуелизација на научните податоци на нови начини. Во рамките на програмата учесниците ќе работат над технички и индустриски проекти, ќе изработат извештај и ќе ги претстават своите достигнувања и резултати.

Во програмата ќе земат учество 25 најдобри кандидати од цела Европа. Периодот на работа на програмата е од 30-ти јуни до 31-ви август 2020 година. Место на одржување на проектот: суперкомпјутерски центар VSC, Технички универзитет, Виена. Пријавите за учество треба да се достават не подоцна од 26-ти февруари 2020 година.

На сите кандидати, коишто ќе бидат примени ќе им биде обезбеден превоз, сместување и стипендија. Покрај тоа на двајца најдобри учесници во програмата, коишто успешно ќе го реализираат и успешно ќе го претстават својот проект ќе им биде врачена награда.

Официалната веб страна на програмата Подетално за програмата Twitter Facebook

Извор: fgpa.um.si