Sedemnajstletni dijak razvil elektronsko kresničko, ki otroke varuje v prometu

Andrei Morozov je sedemnajstletni dijak ruskega rodu, ki obiskuje Elektrotehniško-računalniško strokovno šolo in Gimnazijo Ljubljana. Štipendist Fundacije za ustvarjalne mlade je postal s projektom Flare, za katerega je prepričan, da ima velik tržni potencial.

Že od zgodnjega otroštva ga navdušujeta računalništvo in elektrotehnika nasploh. Ko je bil star 12 let, se je z računalništvom začel resneje ukvarjati in se odločil, da se bo naučil kakšnega od programskih jezikov. Programiranja se je naučil brez pomoči staršev, mentorja ali učitelja. 13 let star je dobil ponudbo iz nekega ruskega podjetja, da bi zanje oblikoval spletno stran in postavil spletno trgovino. To naključje je botrovalo dejstvu, da je imel že pri trinajstih lasten studio za oblikovanje spletnih strani.

Med štipendiste Fundacije za ustvarjalne mlade se je Andrei Morozov zapisal z idejo Flare, to je neke vrste elektronska kresnička, ki malčke varuje v prometu. Rodila se je v Zavodu 404, kjer so mlademu ruskemu fantu pomagali fizično izdelati digitalno napravo.

Elektronska kresnička, pravi Andrei Morozov, deluje kot nekakšen GPS. Starši lahko s posebno aplikacijo ves čas spremljajo lokacije, kjer se v danem trenutku nahaja njihov otrok, opremljen s Flare, elektronsko kresničko.

Starši si lahko v naprej nastavijo lokacijo in ko otrok pride v šolo, na primer, ali domov, jih njihova naprava na to opozori s piskom, vibracijo, ali kakim drugim obvestilom. Ohišje naprave je narejeno iz posebne plastike, ki odbija svetlobne žarke, znotraj pa je elektronsko vezje. Materiale pa večinoma nabavljajo v Nemčiji in ZDA, odvisno za katero komponento gre.

Pri delu s skupino Flare je Andrei spoznal, da je vodenje ljudi zahtevna naloga, prav tako pa tudi izdelava poslovnega načrta za trženje produkta. Na tem področju fantu mentorsko pomagajo pri Fundaciji za ustvarjalne mlade, za kar jim je seveda hvaležen, prav tako pa tudi svojemu pokrovitelju Novi ljubljanski banki, ki mu vsak mesec nakaže štipendijo, s katero lahko vsaj delno pokrije stroške razvoja projekta.

V prihodnosti si želi ostati v podjetništvu in še naprej razvijati svoje poslovne ideje. Morda bo že kmalu imel največji spletni studio, ki bržčas ne bo omejen le na Slovenijo. Najbolj ga vleče v svet elektrotehnike, a se zaveda, da mu pridobljene podjetniške veščine v prihodnje lahko nadvse koristijo.

Vir: dnevnik.si