Skoraj 80.000 študentov po nova znanja in izkušnje

79.500 študentov začenja novo študijsko leto na petih univerzah, 48 samostojnih visokošolskih zavodih in 46 višjih šolah. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v poslanici študijska leta označila kot eno najbolj vznemirljivih obdobij.

Letos je bilo na prvem vpisnem roku na študij sprejetih 10.899 študentov, kar je manj kot lani. Skupno je bilo letos razpisanih 18.147 prostih mest, kar je za 866 mest manj kot lani. Največ vpisnih mest je razpisala ljubljanska univerza, in sicer 9.417, nanje pa se je v prvem roku prijavilo 9.757 kandidatov. Na mariborski univerzi je bilo razpisanih 5.008 vpisnih mest, na katere se je prijavilo 3.123 kandidatov.

Primorska univerza je razpisala 1.598 prostih mest, na katere so v prvem prijavnem roku sprejeli 921 kandidatov, na novogoriški univerzi je bilo na 315 prostih mest sprejetih 27 študentov. Drugi visokošolski zavodi s koncesijo, kjer je bilo skupno 1830 razpisnih mest, so v prvem roku sprejeli 471 študentov od 613 prijavljenih.

Za bruce in njihove starše ter druge študente ljubljanska univerza pred svojo stavbo na Kongresnem trgu pripravlja Pozdrav brucem, s katerim bodo slavnostno odprli novo študijsko leto. Mariborska univerza za nove študente pripravlja sprejem na univerzi. Mariborska študentska organizacija pa bo brucem pred njihovim fakultetami z informativno mapo zagotovila vse informacije o študiju. Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza na Titovem trgu v Kopru.

Slovenski visokošolski sistem sicer še vedno omogoča široko dostopnost do brezplačnega študija, študenti imajo izbiro med več kot 900 akreditiranimi študijskimi programi in številne socialne pravice. Se pa močno občuti tudi finančna nedohranjenost sistema, saj je Slovenija med državami OECD-ja, ki so v obdobju po začetku gospodarske krize najbolj krčile proračun za izobraževanje. Slovenija je namreč leta 2010 za izobraževanje namenila 10,1 odstotka javnih izdatkov, štiri leta pozneje pa 8,7 odstotka in je bila precej pod povprečjem držav OECD-ja, ki je znašalo 11,3 odstotka.

Vir: rtvslo.si