Slovenija dobila poklic aromaterapevta

Slovenija je namreč končno dobila poklic aromaterapevta, natančneje novo poklicno kvalifikacijo NPK aromaterapevt, ki bo aromaterapevtom omogočala, da pridobijo formalno priznanje oziroma potrdilo za svoje znanje in spretnosti.

NPK (nacionalna poklicna kvalifikacija) je certifikatni sistem, ki ga potrjuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Prvi pogoj za pridobitev tega NPK je končana srednja poklicna izobrazba, drugih predpogojev pa ni, kar pomeni, da lahko NPK aromaterapevt postane vsak, ki opravi preverjanje.

Aromaterapevt je strokovnjak, ki uporablja aromatična (eterična) olja za zdravljenje različnih bolezni. Aromaterapija običajno spada k alternativni medicini. Aromatična olja se vnesejo v človeško telo skozi dihala in kožo.

Obstaja več metod aromaterapije: aromatična masaža, obkladki z eteričnimi olji, aromatična kozmetika, aromatične kopeli, inhalacije z aromatičnimi olji in druge.

Aromaterapevt se lahko zaposli v več smereh: zasebne ambulante; poučevanje izobraževalnega tečaja »Aromaterapija«; kozmetične kabinete salonov lepote (estetska kozmetologija); trgovine, ki prodajajo eterična olja.

Vir: siol.net